Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Janukovyč by podpísal zákon umožňujúci Tymošenkovej vycestovať

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč Foto: FOTO TASR/AP

Práve Tymošenkovej osud je zo strany Bruselu mimoriadne ostro sledovanou otázkou v súvislosti s prípadným podpísaním prístupovej dohody Európskej únie a Ukrajiny.

Kyjev 17. októbra (TASR) - Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč dnes v Donecku ubezpečil, že podpíše zákon, ktorý by umožnil vycestovať uväznenej expremiérke Julii Tymošenkovej, sužovanej platničkovými problémami, za liečbou v zahraničí, zrejme v Nemecku.

Predpokladom je podľa neho schválenie takejto legislatívnej normy parlamentom, čo by však pri väčšine projanukovyčovských síl nemal byť neprekonateľný problém. Informovali o tom ukrajinské i nemecké médiá.

Kyjevské vedenie opakovane argumentovalo, že legislatíva krajiny zatiaľ neumožňuje vycestovanie Tymošenkovej za liečbou mimo ukrajinského územia.

Bývalá ukrajinská premiérka Julia Tymošenková
Foto: TASR/AP Photo
Práve Tymošenkovej osud je zo strany Bruselu mimoriadne ostro sledovanou otázkou v súvislosti s prípadným podpísaním prístupovej dohody Európskej únie a Ukrajiny.

Komisár EÚ pre rozšírenie a susedskú politiku Štefan Füle sa už pred dvoma dňami vyjadril, že očakáva, že Ukrajina umožní uväznenej bývalej premiérke Julii Tymošenkovej odcestovať do Nemecka na liečbu pred summitom Východného partnerstva, ktorý sa uskutoční koncom novembra vo Vilniuse.

Brusel podmieňuje podpísanie asociačnej dohody a dohody o voľnom obchode s Ukrajinou na spomínanej vrcholnej schôdzke prepustením Tymošenkovej, ktorú v roku 2011 odsúdili na sedem rokov väzenia za zneužitie právomocí a ktorej hrozia na Ukrajine i ďalšie procesy.