Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Bývalý ukrajinský prezident sa na výsluch nedostaví, bojí sa o život

Viktor Janukovyč, archívne foto Foto: TASR/AP

Podľa advokáta je však Janukovyč ochotný vypovedať z miesta svojho súčasného pobytu.

Kyjev 7. augusta (TASR) - Bývalý ukrajinský prezident Viktor Janukovyč sa 11. augusta nedostaví na výsluch, na ktorý ho vyzvala ukrajinská generálna prokuratúra. Vo vysielaní televízie Hromadske.tv o tom dnes informoval Janukovyčov advokát Vitalij Serďuk.

Advokát poukázal na celý rád vážnych dôvodov, pre ktoré sa jeho mandant na výsluchu nezúčastní. Ako hlavný uviedol, že Janukovyč sa obáva o svoje zdravie a život. Serďuk však potvrdil, že Janukovyč je ochotný vypovedať z miesta svojho súčasného pobytu prostredníctvom videokonferencie.

Oficiálny vládny vestník vo štvrtok zverejnil výzvu generálnej prokuratúry Ukrajiny adresovanú exprezidentovi Janukovyčovi, ktorého žiada, aby sa 11. augusta o 11.00 h dostavil na vyšetrovacie a procesné úkony v trestnom konaní, ktoré sa voči nemu vedie.

Začiatkom roku 2015 sa objavila správa, že predstavitelia zosadenej ukrajinskej vlády budú na Ukrajine súdení v neprítomnosti, in absentia.

Na Ukrajine je Janukovyč podozrivý a obvinený z vytvorenia zločineckej organizácie, sprenevery peňazí zo štátnych prostriedkov, zneužívania svojho postavenia, vlastizrady a ďalších trestných činov.