Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Japonci reštartovali jadrový reaktor poháňaný palivom na báze plutónia

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Japonsko má veľké zásoby plutónia, čo vyvoláva obavy medzinárodného spoločenstvo z jadrovej bezpečnosti.


Tokio 29. januára (TASR) - Japonsko dnes reštartovalo jadrový reaktor využívajúci palivo na báze plutónia. Spoločnosť Kansai Electric Power Co. znova spustila reaktor číslo tri v jadrovej elektrárni Takahama na západe krajiny. Ide o prvý reaktor tohto typu, ktorý obnovil činnosť za sprísnených bezpečnostných opatrení po jadrovej havárii v elektrárni Fukušima v roku 2011.

V Japonsku už vlani opätovne spustili dva reaktory, ktoré využívajú konvenčné uránové palivo.

Japonsko má veľké zásoby plutónia, čo vyvoláva obavy medzinárodného spoločenstvo z jadrovej bezpečnosti. Vláda sa tieto zásoby zúfalo pokúša zredukovať a prišla s myšlienkou, že plutónium spáli v reaktoroch, uviedla tlačová agentúra AP.

Zásoby plutónia pochádzajú z ambície Japonska opätovne spracovávať využité palivo, ktorú zatiaľ nerealizuje.

Reaktor číslo tri v JE Takahama je prvý reštartovaný reaktor od havárie vo Fukušime, ktorý využíva hybridné palivo MOX (zmes oxidov uránu a plutónia).

Desiatky ľudí protestovali dnes pred elektrárňou v prefektúre Fukui, kde pokračujú prípravy na opätovné spustenie ďalšie reaktora, číslo štyri. Vo Fukui sa nachádza vyše desať reaktorov, čo je najvyššia koncentrácia v jednej japonskej prefektúre. Vyvoláva to veľké bezpečnostné obavy, a to aj v susedných provinciách Kjóto a Šiga, kde sa nachádza jazero Biwa, významný zdroj pitnej vody pre západné Japonsko.

Od ničivého zemetrasenia s cunami, ktoré vyústilo do roztavenia jadra v reaktore jadrovej elektrárne Fukušima Daiči, sa do svojich domovov v jej okolí stále ešte nemôže vrátiť asi 100.000 obyvateľov. Práce na likvidácii zničenej jadrovej elektrárne potrvajú niekoľko desaťročí.

Japonská vláda sa usiluje pomôcť spoločnostiam vyrábajúcim energiu a tlačí na opätovné uvedenie čo najväčšieho počtu reaktorov, ktoré sú považované za bezpečné, do prevádzky. Mimo prevádzky zostáva ešte stále 40 prevádzkyschopných reaktorov, ktoré čakajú na bezpečnostné kontroly.