Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Japonská vláda aj Obama odsúdili popravu japonského novinára

Japonský rukojeník Kendži Goto Foto: TASR/AP

Gotu, skúseného vojnového dopisovateľa, zajali militanti koncom októbra v Sýrii, keď sa tam vybral s cieľom zariadiť oslobodenie priateľa - ďalšieho japonského rukojemníka Harunu Jukawu.

Tokio 1. februára (TASR) - Japonská vláda v nedeľu rezolútne odsúdila militantov z organizácie Islamský štát (IS) po tom, čo zverejnili video, podľa ktorého zabili japonského rukojemníka Kendžiho Gotu. Uviedla to dnes agentúra Reuters.

"Nedokážem potlačiť pocit silného pobúrenia nad tým, že opäť spáchali takýto neľudský a opovrhnutiahodný teroristický čin," hovorca japonskej vlády Jošihide Suga povedal novinárom. "Niečo takéto rozhodne odsudzujeme."

VIAC O POPRAVE NÁJDETE TU: Islamský štát oznámil, že zabil aj druhého japonského rukojemníka

Suga informoval média, že príslušní ministri sa v dohľadnom čase stretnú a prerokujú odpoveď japonskej vlády na zverejnené video.

Gotu, skúseného vojnového dopisovateľa, zajali militanti koncom októbra v Sýrii, keď sa tam vybral s cieľom zariadiť oslobodenie priateľa - ďalšieho japonského rukojemníka Harunu Jukawu.

Barack Obama odsúdil popravu japonského rukojemníka

Washington 1. februára (TASR) - Americký prezident Barack Obama označil popravu japonského novinára Kendžiho Gota militantmi z Islamského štátu (IS) za "odpornú vraždu" a vyhlásil, že Spojené štáty stoja solidárne po boku japonského ľudu pri odsúdení tohto "barbarského činu". Informovala o tom dnes agentúra AP.

Video, ktoré zverejnili v sobotu, údajne zachytáva popravu žurnalistu Kendžiho Gotu. Toho zajali militanti koncom októbra v Sýrii, kde sa vybral s cieľom zariadiť oslobodenie priateľa - ďalšieho japonského rukojemníka Harunu Jukawu.

Obama vyhlásil, že Goto sa nebojácne snažil priblížiť utrpenie Sýrčanov vonkajšiemu svetu. Takisto dodal, že Spojené štáty oceňujú neochvejné odhodlanie Japonska podporovať mier a prosperitu na Blízkom východe ako i v celom svete.