Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Japonské lietadlo preletelo v blízkosti juhokórejskej vojnovej lode

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ministerstvo obrany sa touto udalosťou zaoberá, povedal novinárom juhokórejský predstaviteľ, ktorý nechcel byť menovaný.

Soul 23. januára (TASR) - Hliadkovacie lietadlo japonských námorných síl preletelo v stredu v blízkosti juhokórejskej vojnovej lode. Informovala o tom juhokórejská armáda.

Ministerstvo obrany sa touto udalosťou zaoberá, povedal novinárom juhokórejský predstaviteľ, ktorý nechcel byť menovaný.

Agentúra Jonhap pripomína, že Tokio tento týždeň oznámilo pozastavenie bilaterálnych konzultácií ohľadom sporu týkajúceho sa údajného nasmerovania radarového zameriavača streľby (FCR) juhokórejskou vojnovou loďou na japonské bojové lietadlo. Tokio obvinilo Soul z toho, že 20. decembra zamerala juhokórejská bojová loď svoj rádiolokátor pre riadenie streľby na hliadkovacie lietadlo japonských námorných síl.

Soul vtedy všetky obvinenia rázne odmietol a vyhlásil, že predmetná loď sa zúčastňovala na záchrannej misii s cieľom pomôcť severokórejskému plavidlu, ktoré prúdy zaniesli do medzinárodných vôd Japonského mora.

Japonské ministerstvo obrany zverejnilo 27. decembra na internete 13-minútové video, na ktorom posádka lietadla žiada loď o vysvetlenie. Odpoveď však nedostala. Južná Kórea reagovala zverejnením vlastného videozáznamu, ktorý mal dokazovať údajne nebezpečne nízky prelet japonského lietadla nad juhokórejským plavidlom.

Zameranie radarom je považované za nepriateľský čin. Táto udalosť tak zvýšila prehlbujúce sa napätie medzi Soulom a Tokiom. Vzťahy medzi oboma krajinami komplikujú aj nezhody siahajúce do obdobia druhej svetovej vojny. Patrí medzi ne otázka odškodnenia juhokórejských obetí sexuálneho zotročovania či nútených prác, ktoré využívalo Japonsko.