Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Japonské úrady vydali výstrahy po útokoch medveďov

Ilustračné foto. Foto: TASR František Iván

Medveď v sobotu napadol dvojicu policajtov v meste Kazuno v prefektúre Akita na severovýchode Japonska počas toho, ako sa policajti snažili odniesť telo nezvestného muža, uvádzajú japonské médiá.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Tokio 19. mája (TASR) – Japonské úrady v sobotu vydali výstrahy pre obyvateľov prefektúr na severovýchode krajiny. Dôvodom je niekoľko útokov medveďov, ktoré sa tam v uplynulom období odohrali. TASR informuje na základe správy agentúry AP.

Medveď v sobotu napadol dvojicu policajtov v meste Kazuno v prefektúre Akita na severovýchode Japonska počas toho, ako sa policajti snažili odniesť telo nezvestného muža, uvádzajú japonské médiá. Ich stav je vážny, ale nie život ohrozujúci. Úrady niektoré zalesnené oblasti mesta Kazuno uzavreli "na neurčito" a policajné autá aj vrtuľník oblasť cez víkend prehľadávali a pátrali po medveďoch. Polícia obyvateľov vyzýva, aby so sebou nosili zvončeky alebo iné zdroje zvuku, ktoré medvede odplašia.

Nezvestný muž sa stratil pred niekoľkými dňami, keď sa vydal do hôr na zber bambusových výhonkov. Jeho telo objavili o niekoľko dní neskôr pokryté tržnými ranami. Podľa AP bezprostredne nie je jasné, či príčinou mužovej smrti bol útok medveďa alebo či sa rany na jeho tele objavili až keď už bol mŕtvy.

V japonskej divočine žijú tisíce medveďov ušatých (Ursus thibetanus). Tento druh medveďa je menší ako medveď hnedý, má čiernu srsť a na hrudi biely pruh v tvare písmena V alebo Y. Za zvýšeným počtom útokov je zrejme nedostatok potravy spôsobený klimatickou zmenou a postupné miznutie prirodzeného životného prostredia medveďov a jeho premena na poľnohospodársku krajinu, dodáva AP.