Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 22. máj 2024Meniny má Júlia a Juliána
< sekcia Zahraničie

Veľvyslanectvo je znepokojené útokmi na japonské objekty v Číne

Na leteckej snímke jadrová elektráreň Fukušima Daiči v prefektúre Fukušima na severe Japonska 24. augusta 2023. Foto: TASR/AP

Na margo obťažujúcich hovorov poznamenal, že k nim dochádza každý deň, najmä cez víkendy, čo personál veľvyslanectva zdržiava pri výkone bežnej práce.

Peking 29. augusta (TASR) — Japonské veľvyslanectvo v Pekingu v utorok vyjadrilo "veľké znepokojenie" z útoku na svoje sídlo a obťažujúce telefonáty, ktoré súvisia s vypúšťaním upravenej odpadovej vody z jadrovej elektrárne Fukušima I.

"Považujeme to za poľutovaniahodné," povedal tlačový predstaviteľ veľvyslanectva agentúre AFP. Vyzval Peking, aby v súlade s medzinárodným právom zaistil bezpečnosť japonských veľvyslanectiev a konzulátov v Číne, ako aj občanov Japonska.

Pre AFP zároveň potvrdil pravdivosť správ, že Číňania hodili tehlu na japonskú ambasádu v Pekingu a jej personál dostáva obťažujúce telefonáty.

"Niektorí jednotlivci prišli k vchodu (do veľvyslanectva). Podnikli tieto kroky a potom ich odviedla ozbrojená polícia," povedal predstaviteľ japonskej ambasády.

Na margo obťažujúcich hovorov poznamenal, že k nim dochádza každý deň, najmä cez víkendy, čo personál veľvyslanectva zdržiava pri výkone bežnej práce.

Japonsko začalo 24. augusta s postupným vypúšťaním 1,34 milióna ton upravenej rádioaktívnej odpadovej vody z Fukušimy. Čína následne zakázala dovoz všetkých morských plodov z Japonska, hoci Tokio i Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) tvrdia, že táto operácia je bezpečná.

Japonsko preto vyzvalo svojich občanov v Číne, aby si dávali pozor a sprísnilo bezpečnostné opatrenia v okolí škôl a diplomatických misií, ktoré sa tiež stali terčmi útokov. Podniky v Japonsku boli medzičasom zaplavené obťažujúcimi hovormi z čínskych čísel.