Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Japonsko a J. Kórea podpíšu vojenskú dohodu, prvú od 2. svetovej vo

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Dohoda je vnímaná ako prelom vo vzťahoch východoázijských susedov s problematickou spoločnou históriou.

Tokio 29. júna (TASR) - Japonsko a Južná Kórea dosiahli prvú bilaterálnu vojenskú dohodu od druhej svetovej vojny.

Týka sa výmeny spravodajských informácií v oblastiach ako sú protiraketová obrana, severokórejský zbrojný program, čínske vojenské operácie a ďalšie regionálne bezpečnostné otázky, informovala dnes agentúra AP.

Dohoda je vnímaná ako prelom vo vzťahoch východoázijských susedov s problematickou spoločnou históriou. Japonsko vládlo nad Kóreou ako kolóniou niekoľko desaťročí do konca druhej svetovej vojny v roku 1945. Soul často vnímal povojnový vývoj japonskej armády s obozretnosťou, obe krajiny však spája mnoho spoločných znepokojení, najmä pokiaľ ide o Severnú Kóreu a Čínu.

Dohodu o výmene spravodajských informácií nedávno schválila juhokórejská vláda a dnes svoj definitívny súhlas dal aj japonský kabinet. Oficiálne podpísanie dohody je naplánované neskôr v priebehu dňa.

"Ak zvážime bezpečnostnú situáciu vo východnej Ázii, je pre nás veľmi dôležité vytvoriť základy výmeny informácií," uviedol japonský minister zahraničných vecí Koičiro Gemba. "Myslím si, že to je veľmi historická udalosť," vyhlásil.