Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

OBRAZOM: Japonsko bičuje tajfún Lan, najmenej dvaja mŕtvi

Domy v Kinokawe, v prefektúre Wakayama v západnom Japonsku v pondelok 23. októbra 2017 po silnom daždi spôsobenom silným tajfúnom. Foto: TASR/AP

Tajfún takisto narušil dopravu. V pondelok bolo zrušených najmenej 170 letov a niektoré vlakové spoje, vrátane vysokorýchlostných vlakov, zastavili a preto meškali.

Tokio 23. októbra (TASR) - Najmenej dvaja ľudia zahynuli a jeden človek je nezvestný počas vyčíňania tajfúnu Lan, ktorý aj v pondelok bičoval rozsiahle oblasti Japonska silným vetrom a prudkými lejakmi. Informovali o tom miestne médiá.

Šesťdesiattriročný muž zomrel v nedeľu, keď sa na stavenisku v meste Fukuoka na juhozápade krajiny pod vplyvom silného vetra zrútilo lešenie, uviedla tlačová agentúra Kjódó s odvolaním sa na miestnu políciu.

V prefektúre Jamaguči našli telo 70-ročného muža, ktorý bol nezvestný odvtedy, ako mal jeho čln problémy s motorom, dodala Kjódó.

Muž precháda mestom Iwaki, prefektúre Fukušima pondelok 23. októbra 2017.
Foto: TASR/AP


Lan, 21. tajfún tohtoročnej sezóny, dorazil v pondelok skoro ráno do prefektúry Šizuoka v strednej časti Japonska a podľa tamojších úradov spôsobil zosuvy pôdy i záplavy.

Tajfún takisto narušil dopravu. V pondelok bolo zrušených najmenej 170 letov a niektoré vlakové spoje, vrátane vysokorýchlostných vlakov, zastavili a preto meškali.

Zrútené lešenie po silnom vetre, ktorý priniesol silný tajfún v nemocnici v Fukuoka v južnom Japonsku v pondelok 23. októbra 2017.
Foto: TASR/AP


Japonský meteorologický úrad JMA varoval pred záplavami, zosuvmi pôdy, vysokým vlnobitím a hustými lejakmi, a to v oblasti od severojaponského ostrova Hokkaido smerom na západ. Úrad dodal, že tajfún môže vyvolať aj vo východnom Japonsku vlny vysoké až 13 metrov a v regióne Tókai i na severovýchode až desaťmetrové vlny.

Na leteckej snímke zrútená ceste v Kishiwade v Osake v západnom Japonsku v pondelok 23. októbra 2017.
Foto: TASR


Živel v nedeľu dokonca značne skomplikoval možnosti občanov hlasovať v japonských predčasných parlamentných voľbách. Informovala o tom agentúra DPA. V dôsledku tajfúnu Lan sa mnohé mestá a obce rozhodli odložiť hlasovanie na iný deň.