Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Japonsko chce zaviesť letecké spojenie medzi Hokkaidom a Kurilami

Ostrov Kunašir v súostroví Kurily. Foto: TASR/AP

Tokio zároveň plánuje rozšíriť možnosti bezvízového cestovania pre bývalých obyvateľov tohto súostrovia, ktorí tam chodia navštevovať hroby svojich predkov.

Tokio 1. marca (TASR) - Japonsko hodlá spustiť charterové lety zo svojho severného ostrova Hokkaido na neďaleké južné Kurilské ostrovy patriace Rusku. Tokio zároveň plánuje rozšíriť možnosti bezvízového cestovania pre bývalých obyvateľov tohto súostrovia, ktorí tam chodia navštevovať hroby svojich predkov.

Niekdajší japonskí obyvatelia južnej časti Kuríl, ich rodinní príslušníci, predstavitelia verejných organizácií a reportéri môžu na tieto ostrovy v súčasnosti cestovať loďou bez víz. Všetci však musia prejsť špeciálnou procedúrou v prístave Južno-Kurilsk na ostrove Kunašir, odkiaľ sa dá dostať ďalej na ostrovy Iturup, Šikotan a Habomajské ostrovy.

Jednou zo zvažovaných možností je letecké prepojenie medzi letiskom Nakašibecu ležiacom pri meste Nemuro na Hokkaide a malými letiskami Mendelejevo a Jasnoje na ostrovoch Kunašir a Iturup.

Tento mesiac, 18. marca, sa bude v Tokiu konať prvé kolo rokovaní o spoločnej ekonomickej spolupráci na južných Kurilách za účasti námestníkov ministrov zahraničných vecí oboch krajín. O dva dni nato sa v japonskej metropole uskutoční ďalšie stretnutie šéfov diplomacie a ministrov obrany Ruska a Japonska, informovala dnes agentúra TASS.

Počas decembrovej návštevy ruského prezidenta Vladimira Putina v Japonsku bolo prijaté spoločné vyhlásenie, v ktorom sa hovorí, že rozhovory zamerané na ekonomické aktivity Moskvy a Tokia v južnej časti Kurilských ostrovov budú dôležitým krokom k dosiahnutiu mierovej dohody. Otázka sporných Kuríl je totiž stále prekážkou formálneho uzavretia mieru medzi Ruskom a Japonskom od druhej svetovej vojny. Japonský premiér Šinzó Abe navštívi koncom apríla Moskvu.