Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Japonsko dočasne zatvorilo svoje veľvyslanectvo v Sudáne

Japonský premiér Fumio Kišida hovorí pre médiá vo svojej kancelárii v Tokiu v utorok 25. apríla 2023 po dokončení evakuácie jeho občanov zo Sudánu. Foto: TASR/AP

Dohromady 45 osôb odletelo lietadlom japonských ozbrojených síl z východného Sudánu do Džibuti, povedal japonský premiér Fumio Kišida.

Tokio 25. apríla (TASR) — Japonsko dočasne zatvorilo svoju ambasádu v Sudáne a z tejto bojmi zmietanej krajiny evakuovalo 45 japonských občanov a ich rodinných príslušníkov. V utorok to uviedol japonský premiér Fumio Kišida. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

"Dohromady 45 osôb odletelo lietadlom japonských ozbrojených síl z východného Sudánu do Džibuti," povedal Kišida. Dodal, že ďalší štyria Japonci odišli zo Sudánu do Džibuti a Etiópie s pomocou Francúzska a medzinárodných organizácií. Neskôr spresnil, že týmto spôsobom opustilo Sudán ďalších osem Japoncov.

"Tým je evakuácia tých Japoncov, ktorí sa včera chceli dostať z Chartúmu, vrátane diplomatického personálu, ukončená," povedal Kišida.

Japonské ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení uviedlo, že po evakuácii diplomatického personálu bolo japonské veľvyslanectvo v Chartúme dočasne zatvorené. Rezort diplomacie však zriadil styčný úrad v Džibuti, ktorý pomôže Japoncom zostávajúcim v Sudáne s evakuáciou.

Diplomatický personál zo Sudánu už evakuovali i Spojené štáty, Kanada, Británia i Nórsko. Šéf európskej diplomacie Josep Borrell vyhlásil, že zo Sudánu už bolo celkovo evakuovaných viac ako 1000 občanov členských krajín EÚ.

V Sudáne už vyše týždeň pokračujú ťažké boje medzi tamojšou armádou vedenou generálom Abdalom Fattáhom Burhánom a polovojenským zoskupením Sily rýchlej podpory (RSF), ktoré vedie Burhánov zástupca, generál Muhammad Hamdán Daklú.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pri nich dosiaľ zahynulo najmenej 420 ľudí a 3700 ďalších utrpelo zranenia.