Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Donald Trump zdôraznil úzke vzťahy so Šinzóom Abem

Americký prezident Donald Trump (vľavo) a prvá dáma Melanie Trumpová stoja pred prezidentským špeciálom Air Force One po prílete na základni vzdušných síl Jokota pri Tokiu. Foto: TASRAP

Pondelkové rozhovory prezidenta USA a japonského premiéra by sa mali podľa očakávania zamerať na Severnú Kóreu a iné regionálne a bilaterálne záležitosti.

Tokio 5. novembra (TASR) - Americký prezident Donald Trump zdôraznil v nedeľu svoje úzke vzťahy s japonským premiérom Šinzóom Abem a jeho krajinou.

"Nemyslím si, že by sme niekedy mali bližšie k Japonsku ako práve teraz," uviedol Trump pred večerou v Tokiu, na ktorej sa zúčastnili aj manželky oboch politikov. Zdôraznil, že vzťahy sú "naozaj výnimočné" a dodal, že s Abem diskutujú o množstve záležitostí vrátane Severnej Kórey a obchodu.

Americký prezident si predtým zahral golf s japonským premiérom a profesionálnym hráčom Hidekim Macujamom. Podľa Abeho sa obaja lídri počas golfu v uvoľnenej atmosfére úprimne porozprávali a dotkli sa aj niekoľkých ťažkých tém.

Agentúra AP pripomína, že ich pondelkové oficiálne rozhovory by sa mali podľa očakávania zamerať na Severnú Kóreu a iné regionálne a bilaterálne záležitosti.

Japonsko je prvou zastávkou na Trumpovej 12-dňovej ceste po piatich východoázijských krajinách. Navštívi tiež Južnú Kóreu, Čínu, Vietnam a Filipíny. Hlavnou témou jeho ázijskej cesty je severokórejský program jadrového vyzbrojovania a skúšok balistických striel.

Trump chce o KĽDR hovoriť i so svojím čínskym náprotivkom Si Ťin-pchingom, ako aj s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, s ktorým sa má zísť na medzinárodnom summite Ázijsko-tichomorskej hospodárskej spolupráce (APEC) vo Vietname. "Chceme Putinovu pomoc" pri riešení otázky KĽDR, povedal Trump novinárom.