Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Japonsko je oddnes po prvý raz za 46 rokov bez jadrovej energie

Pohľad na zemetrasením a cunami zničenú elektráreň Fukušima. Foto: TASR/AP

Po nehode vo Fukušime spôsobenej zemetrasením vyvolanou cunami, neobnovil činnosť žiaden japonský reaktor odstavený pre údržbu.

Tokio 5. mája (TASR) - Japonsko je od dnešného dňa po prvý raz za 46 rokov bez jadrovej energie.

Japonský koncern Hokkaido Electric Power Co začal dnes ráno o 8. hodine SELČ znižovať výkon tretieho bloku jadrovej elektrárne Tomari. Mal by sa znížiť z 912 megawattov na nulu okolo 14. hodiny SELČ.

Jeho činnosť bude úplne zastavená v nedeľu ráno. Jeho odstavením bude vyradených z prevádzky všetkých 50 japonských jadrových blokov. Krajina bola v nedávnej minulosti tretím najväčším výrobcom elektrickej energie v jadrových blokoch na svete.

Naposledy bolo Japonsko bez energie z jadrových elektrární práve v máji 1970.

Odstavenie reaktora v tokijskom parku oslavovali stovky odporcov jadrových elektrární. Účastníci akcie vyhlásili, že nemajú obavy z varovaní vlády o nedostatku energie.

Krajina si 11. marca pripomenulo prvé výročie ničivého zemetrasenia





Minister obchodu Jukio Edano a traja jeho kolegovia sa usilujú získať podporu na sprevádzkovanie dvoch blokov v atómke Ohi. Neskôr by mali byť spustené aj ďalšie. Obávajú sa totiž, že ak sa do výroby pred letom nezapoja, dopyt po elektrine prevýši jej ponuku o asi 20 %.

Vláda však so zámerom naráža na silný odpor verejnosti. Japonci sa stavajú proti prevádzkovaniu jadrových elektrární po katastrofe vo Fukušime. Došlo k nej vlani v marci po zemetrasení a cunami. Po nehode vo Fukušime spôsobenej zemetrasením vyvolanou cunami, neobnovil činnosť žiaden japonský reaktor odstavený pre údržbu.

Po katastrofe - najhoršej svojho druhu od výbuchu v černobyľskej elektrárni z roku 1986 - japonské úrady nariadili nové bezpečnostné testy odolnosti voči zemetraseniam a cunami.

Na opätovné spustenie reaktorov je potrebný aj súhlas miestnych obyvateľov.