Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 7. jún 2024Meniny má Róbert
< sekcia Zahraničie

Novou ministerkou obrany Japonska je revizionistka T. Inada

Tomomi Inadaová Foto: Facebook

Jej vymenovanie by mohlo narušiť vzťahy Japonska s ázijskými susedmi vzhľadom na ich trpké skúsenosti s japonskými zločinmi počas druhej svetovej vojny.

vTokio 3. augusta (TASR) - Novou japonskou ministerkou obrany sa dnes stala Tomomi Inadaová, politička s revizionistickými postojmi ohľadom druhej svetovej vojny. Informuje o tom agentúra AP.

Jej vymenovanie je súčasťou reorganizácie vlády, v rámci ktorej japonský premiér Šinzó Abe vymenil dnes vyše polovicu 19-členného kabinetu so zámerom posilniť svoje ekonomické, bezpečnostné a ďalšie politické ciele.

Inadaová, 57-ročná bývalá vysoká činiteľka vládnucej Liberálnodemokratickej strany (LDP), nahradí vo funkcii Gena Nakataniho ako druhá žena v dejinách na poste šéfky japonského rezortu obrany. Jej vymenovanie by mohlo narušiť vzťahy Japonska s ázijskými susedmi vzhľadom na ich trpké skúsenosti s japonskými zločinmi počas druhej svetovej vojny.

Historicky prvou japonskou ministerkou obrany bola krátko v roku 2007 Juriko Koikeová, ktorá si vo voľbách koncom júla tohto roka zaistila post guvernérky Tokia a stala sa tak prvou ženou na čele tohto veľkomesta.

Abe nahradil desať ministrov, pozície však zachoval v prípade šéfa diplomacie a ministra financií. Ako prisľúbil počas nedávnej volebnej kampane, spočiatku sa bude zameriavať na hospodársku obnovu krajiny. Očakáva sa však, že neskôr pristúpi aj k zmenám v povojnovej pacifistickej ústave Japonska.