Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Zahraničie

Japonsko pomenuje päť neobývaných ostrovov ležiacich v spornom území

Japonsko dnes oficiálne pomenuje päť neobývaných ostrovov vo Východočínskom mori, ktoré sú súčasťou súostrovia Senkaku, v čínštine známeho ako Tiao-jü, na ktoré si okrem Tokia uplatňuje nároky aj Čína a Taiwan. Foto: TASR/AP

Súostrovie Senkaku tvorí päť ostrovov a tri pusté skaliská vo Východočínskom mori.

Tokio 1. augusta (TASR) - Japonsko dnes oficiálne pomenuje päť neobývaných ostrovov vo Východočínskom mori, ktoré sú súčasťou súostrovia Senkaku, v čínštine známeho ako Tiao-jü, na ktoré si okrem Tokia uplatňuje nároky aj Čína a Taiwan. Predpokladá sa, že tento krok vyvolá pobúrenú reakciu dvoch zmienených nárokovateľov, píše agentúra AP.

Dovedna až 158 rozličným neobývaným hraničným ostrovom hodlá Japonsko udeliť názvy v rámci svojich zintenzívnených opatrení ohľadom ich ochrany a nárokov na okolité vody.

Zoznam všetkých nových mien bude zverejnený na webovej stránke rezortu pre námornú politiku. Nomenklatúra bude použitá už v najnovších mapových edíciách.

Predmetné ostrovy sa nachádzajú v exkluzívnej ekonomickej zóne Japonska a sú obklopené vodami bohatými na ryby. K zmene námorných hraníc však nedôjde. Od roku 2012, keď japonská vláda súostrovie Senkaku znárodnila, túto oblasť často narúšajú čínske hliadkové a rybárske lode.

Súostrovie tvorí päť ostrovov a tri pusté skaliská.