Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Japonskú Fukušimu opäť zasiahlo silné zemetrasenie

Pohľad na jadrový komplex Fukušima po zemetrasení. Foto: TASR/AP

Podľa americkej geologickej služby USGS mala magnitúda zemetrasenie hodnotu 6,9.

Tokio 22. novembra (TASR) - Bez obetí a vážnejších dopadov na infraštruktúru prečkalo Japonsko zemetrasenie s magnitúdou 7,4, ktoré zasiahlo dnes ráno o 06.01 h miestneho času (v pondelok o 22.01 h SEČ) prefektúru Fukušima. Jeho hypocentrum sa nachádzalo 61 kilometrov juhovýchodne od mesta Namie v hĺbke okolo desať kilometrov, informovala Japonská meteorologická agentúra (JMA).




Podľa americkej geologickej služby USGS mala magnitúda zemetrasenie hodnotu 6,9.

Silné otrasy boli cítiť na celom území prefektúry Fukušima ležiacej na ostrove Honšu, uviedla televízia NHK. Záchvevy s menšou intenzitou boli hlásené aj z iných častí najväčšieho japonského ostrova vrátane hlavného mesta Tokio vzdialeného približne 250 kilometrov.



Z celej krajiny bolo doteraz hlásených najmenej desať zranených, oznámila NHK.

V dôsledku zemetrasenia bola vydaná výstraha pred vlnami cunami pre prefektúru Fukušima, ktoré mohli dosiahnuť výšku tri metre. Úrady vyzvali obyvateľov, aby sa z pobrežných oblastí a údolí riek okamžite presunuli na vyššie položené miesta.

Varovanie bolo vydané aj pre tichomorské pobrežie prefektúr Aomori, Iwate, Mijagi, Ibaraki a Čiba, ako aj pre súostrovie Izu.

JMA nakoniec zaznamenala cunami s výškou 60-140 centimetrov. Vlna vysoká 60 centimetrov dorazila o 06.49 h miestneho času do prístavu Onahama, cunami s výškou 90 centimetrov zaznamenali o 07.07 h v prístavnom meste Sóma. Obe mestá ležia na pobreží prefektúry Fukušima. Zatiaľ najvyššia vlna (1,4 metra) zasiahla o 08.09 h prístav v meste Sendai v prefektúre Mijagi.

Všetky výstrahy a varovania boli postupne zrušené. Malé cunami boli zaznamenané aj na viacerých riekach.

V dôsledku zemetrasenia vypukol požiar v chemickej továrni v meste Iwaki, zakrátko sa ho však podarilo uhasiť.

Japonský jadrový regulačný úrad oznámil, že po otrasoch došlo k odstaveniu chladiaceho systému nádrže s vyhoretým palivom z 3. bloku odstavenej jadrovej elektrárne Fukušima II, ktorú 11. marca 2011 vážne poškodilo zemetrasenie s magnitúdou 9,0. Odstavenie systému však trvalo len krátko a došlo k nemu automaticky kvôli zemetraseniu. Nádrž sa nachádza približne 12 kilometrov od elektrárne.

V neďalekej elektrárni Fukušima I ani v ďalšej v susednej prefektúre Mijagi neboli zaznamenané žiadne dopady otrasov.

Bezprostredne po zemetrasení japonské železnice preventívne zastavili prevádzku rýchlovlakov Šinkanzen na východe krajiny. Pracovníci železníc počas odstávky skontrolovali trate, či nie sú poškodené.

Preventívne zostali zatvorené aj desiatky škôl.

Japonsko leží na tzv. Ohňovom kruhu, kde sa často vyskytujú zemetrasenia a sopečné erupcie. V tejto oblasti sa odohrá až 90 percent všetkých zemetrasení na svete.

Pri silnom zemetrasení v marci 2011 zahynulo v Japonsku viac ako 18.000 ľudí. V apríli tohto roku postihli prefektúru Kumamoto dve zemetrasenia nasledované viac ako 1700 dotrasmi, ktoré si vyžiadali najmenej 50 mŕtvych.