Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Japonsko po zemetrasení zdvojnásobí prostriedky v núdzovom fonde

Na snímke vozidlá a zrútené domy v oblasti zasiahnutej požiarom po zemetrasení v meste Suzu v japonskej prefektúre Išikawa 3. januára 2024. Foto: TASR/AP

Približne 100 miliárd jenov (vyše 600 miliónov eur) z rezervného fondu na tento fiškálny rok bude vyčlenených na balík pomoci pre miesta, ktoré postihlo novoročné zemetrasenie.

Tokio 16. januára (TASR) - Japonsko chce po ničivom novoročnom zemetrasení zdvojnásobiť prostriedky vo fonde, ktorý používa na pomoc pri katastrofách a iných nepredvídaných udalostiach. Japonská vláda to uviedla v utorok, TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

V novom fiškálnom roku, ktorý sa začína v apríli, zvýši japonská vláda prostriedky v rezervnom fonde z 500 miliárd japonských jenov (vyše troch miliárd eur) na jeden bilión jenov (približne 6,2 miliárd eur).

Očakáva sa, že upravený návrh rozpočtu v utorok schvália jednotliví ministri a následne ho predložia na schválenie parlamentu.

"Potrebujeme poskytovať nepretržitú podporu na obnovu a rekonštrukciu oblastí, ktoré postihli katastrofy," uviedol zástupca generálneho tajomníka vlády Hiroši Morija.

Približne 100 miliárd jenov (vyše 600 miliónov eur) z rezervného fondu na tento fiškálny rok bude vyčlenených na balík pomoci pre miesta, ktoré postihlo novoročné zemetrasenie.

Zemetrasenie s magnitúdou 7,5 na Nový rok zrovnalo so zemou domy a infraštruktúru na polostrove Noto v prefektúre Išikawa na japonskom hlavnom ostrove Honšu. Zahynulo pri ňom najmenej 222 ľudí.

Približne 16.700 ľudí je stále uväznených v úkrytoch a mnohí nemajú prístup k tečúcej vode. Úrady sa ich snažia presunúť, no záchranné akcie sťažuje husté sneženie a narastajú tak obavy z ďalších úmrtí.

"Naša infraštruktúra je zničená a plnohodnotná obnova je stále v nedohľadne," uviedlo jedno z postihnutých miest Wajina vo vyhlásení.

Podľa analytikov však nebude mať toto zemetrasenie veľký vplyv na japonské hospodárstvo, pretože zasiahlo odľahlú oblasť s malým počtom priemyselných závodov.