Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Japonsko po zemetrasení zrušilo všetky varovania pred vlnou cunami

Na snímke časť obchodného domu sa zrútila po zemetrasení v meste v Kaga v prefektúre Išikawa v Japonsku v pondelok 1. januára 2024. Foto: TASR/AP

Väčšina otrasov mala podľa úradu magnitúdu väčšiu ako 3, a hoci sa ich sila postupne zmiernila, šesť silných otrasov bolo stále cítiť aj v utorok skoro ráno, cituje AFP.

Tokio 2. januára (TASR/Teraz.sk) - Japonsko v utorok odvolalo všetky varovania pred prívalovou vlnou cunami, ktoré krajina vydala po pondelkovom silnom zemetrasení, potvrdil tamojší meteorologický úrad. TASR informuje podľa agentúry DPA.

Menšie zmeny na úrovni prílivu a odlivu sú stále možné, uviedol predstaviteľ úradu deň po tom, čo zemetrasenie s magnitúdou 7,6 vyvolalo v strednom Japonsku vyše metra vysoké prívalové vlny cunami.

Zemetrasenie si vyžiadalo najmenej 30 obetí na životoch, množstvo zranených a "rozsiahle" materiálne škody, uviedol v utorok japonský premiér Fumio Kišida.

"Potvrdili sa veľmi rozsiahle škody, vrátane mnohých obetí, zrútenia budov a požiarov," povedal Kišida novinárom a dodal, že pri záchrane ďalších obetí v zasiahnutej oblasti ide o "preteky s časom".

Zemetrasenie v pondelok najviac zasiahlo prefektúru Išikawa na japonskom ostrove Honšu. Japonský meteorologický úrad (JMA) v utorok uviedol, že krajinu od pondelka zasiahlo dovedna 155 otrasov vrátane spomenutého silného zemetrasenia.

Väčšina otrasov mala podľa úradu magnitúdu väčšiu ako 3, a hoci sa ich sila postupne zmiernila, šesť silných otrasov bolo stále cítiť aj v utorok skoro ráno, cituje AFP.

Na záberoch, ktoré naživo odvysielala japonská televízia NHK v prístavnom meste Wadžima v najhoršie postihnutej prefektúre Ikišawa, bolo vidieť viacero vyhorených domov a zrútených budov; hasiči ešte stále na niektorých miestach bojovali s plameňmi a nad miestom sa vznášal hustý oblak dymu.