Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Snehová víchrica si v Japonsku vyžiadala najmenej 11 obetí

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

V niektorých lokalitách napadli od stredy vyše dva metre snehu a meteorológovia predpovedajú pokračovanie nepriaznivého počasia.

Tokio 19. decembra (TASR) - Najmenej 11 mŕtvych a desiatky zranených si vyžiadala silná snehová víchrica, ktorá v posledných dňoch zasiahla rozsiahle oblasti severného a stredného Japonska. Oznámil to server Weather Channel s odvolaním sa na miestne médiá a úrady.

V niektorých lokalitách napadli od stredy vyše dva metre snehu a meteorológovia predpovedajú pokračovanie nepriaznivého počasia. Zrušené boli stovky letov a vlakových spojov.

Sneženie sprevádzané silným vetrom s nárazmi do 140 kilometrov za hodinu postihlo najmä severný ostrov Hokkaido a najväčší a najľudnatejší japonský ostrov Honšu.

Medzi 11 potvrdenými úmrtiami súvisiacimi s počasím sú prevažne obete dopravných nehôd a starší ľudia.

Víchricu spôsobila tlaková níž

Najmenej 30 ľudí utrpelo zranenia v prefektúre Aiči na ostrove Honšu, kde následkom sneženia došlo k viac ako 500 dopravným nehodám, uviedla agentúra Kjódo.

V horskom meste Cunam v prefektúre Niigata na ostrove Honšu napadlo 207 centimetrov snehu a z ďalších siedmich miest na západe ostrova hlásili najmenej 150 centimetrov. Východné pobrežie Hokkaida bičovalo silné vlnobitie a morská voda zaplavila niektoré pobrežné lokality.

Celkovo bolo zrušených viac ako 550 prevažne vnútroštátnych letov, desiatky vlakových spojov a na cestách zostalo zaviate množstvo áut. Obyvatelia niektorých horských obcí zostali odrezaní od sveta v dôsledku lavín.

Snehovú víchricu v Japonsku spôsobila hlboká tlaková níž, ktorá sa už podľa meteorológov vyplnila. Sneženie má však pokračovať v regiónoch v blízkosti Japonského mora.