Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Priority premiéra Abeho sú Severná Kórea a starnúce obyvateľstvo

Na archívnej snímke japonský premiér Šinzo Abe. Foto: TASR/AP

V súvislosti s japonskými demografickými problémami prisľúbil prijatie komplexného balíka opatrení do konca roka.

Tokio 23. októbra (TASR) - Japonský premiér Šinzó Abe, ktorého strana jasne zvíťazila v nedeľných predčasných parlamentných voľbách, sa zaviazal, že prioritne sa bude zaoberať vojenskou hrozbou zo strany Severnej Kórey a starnúcou a zmenšujúcou sa populáciou krajiny.

Na pondelkovej povolebnej tlačovej konferencii uviedol, že bude presadzovať "silnú diplomaciu" s cieľom vyvíjať tlak na Severnú Kóreu, aby zastavila vývoj svojich rakiet a jadrových zbraní.

Agentúra AP pripomína, že Abeho vládnuca koalícia zostáva po voľbách pri moci. Premiér poukázal na "silnú podporu" vyplývajúcu z výsledkov volieb a poďakoval sa ľuďom za podporu stability a jeho vládnej politiky.

V súvislosti s japonskými demografickými problémami prisľúbil prijatie komplexného balíka opatrení do konca roka. Malo by ísť o investície do vzdelania, zlepšenia produktivity a reformu dôchodkového systému.

Japonské médiá v pondelok informovali, že Liberálnodemokratická strana (LDP) pravicovo-konzervatívneho premiéra Šinzóa Abeho získala spoločne so svojím menším koaličným partnerom - stranou Kómeitó - v dolnej komore parlamentu najmenej 312 z dovedna 465 kresiel. Majú tak dvojtretinovú väčšinu, ktorú zaručuje 310 poslancov, uvádza AP.