Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Rozšírenie Zoznamu svetového dedičstva UNESCO vyvolalo rôzne reakcie

Ilustračné foto Foto: TASR

Čínska oficiálna tlačová agentúra Sinchua však citovala zástupcu krajiny pri UNESCO, ktorý spochybnil, že by sa Japonsko hlásilo k tejto súčasti svojej minulosti.

Tokio 6. júla (TASR) - Japonskí predstavitelia vyjadrujú potešenie nad rozhodnutím Organizácie OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) udeliť štatút svetového dedičstva 23 historickým objektom v krajine, ktoré sú odrazom obdobia jej premeny na priemyselnú veľmoc koncom 19. storočia. Podľa dnešnej správy agentúry AP však rozšírenie Zoznamu svetového dedičstva UNESCO vyvolalo zmiešané reakcie v susedných štátoch, keďže ich obyvateľov pred vypuknutím a počas druhej svetovej vojny nútili na miestach niektorých z dnešných pamiatok pracovať.

Južná Kórea privítala, že Japonci pristúpili na požiadavku, aby priznali existenciu nútených prác v zariadeniach, medzi ktoré patria bývalá uhoľná baňa na ostrove-pevnosti Gunkandžima pri juhozápadnom pobreží Japonska, dodnes prevádzkovaná oceliareň alebo historické lodenice.

Čínska oficiálna tlačová agentúra Sinchua však citovala zástupcu krajiny pri UNESCO, ktorý spochybnil, že by sa Japonsko hlásilo k tejto súčasti svojej minulosti.

Výbor svetového dedičstva UNESCO, ktorý od 28. júna do 8. júla zasadá v nemeckom Bonne, v nedeľu zapísal na Zoznam svetového dedičstva viaceré nové prírastky - vinohradnícke oblasti Francúzska Champagne a Burgundsko, dve mestské časti nemeckého Hamburgu, ale tiež veľkolepý most Forth Road Bridge v Škótsku, pevnosť Diyarbakir v tureckom Kurdistane, starovekú židovskú nekropolu Bejt Šearim v Izraeli či misijné stanice v okolí mesta San Antonio v americkom Texase.

Japonsko dostalo do kategórie priemyselných pamiatok Zoznamu svetového dedičstva ostrov-pevnosť Gunkandžima (v preklade Bojová loď) pri Nagasaki. Až do nedávna voči tomu namietala Južná Kórea, ktorá požadovala, aby bola uznaná úloha kórejských zajatcov, ktorí tam boli počas druhej svetovej vojny nútení pracovať.