Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Japonsko nepodpíše s Ruskom mierovú dohodu, dôvodom sú sporné územia

Ruský prezident Vladimír Putin počas prejavu na Valdajskom medzinárodnom diskusnom klube v Soči 18. októbra 2018. Foto: TASR/AP

Japonci nazývajú tieto ostrovy Severné teritóriá, zatiaľ čo v Rusku sú známe pod názvom Južné Kurily.

Soči 18. októbra (TASR) - Japonsko nemôže okamžite podpísať s Ruskom mierovú dohodu bez toho, aby sa najskôr vyriešili územné spory medzi oboma krajinami. Japonský premiér Šinzó Abe to povedal ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, ktorý o tom vo štvrtok referoval na Valdajskom medzinárodnom diskusnom klube v Soči.

Putin, sediac po boku Abeho na septembrovom ekonomickom fóre vo Vladivostoku, navrhol, aby Tokio a Moskva uzatvorili bezpodmienečnú mierovú dohodu, ktorou sa oficiálne ukončí vojnový stav panujúci medzi oboma krajinami od roku 1945 pre skupinu ostrovov obsadených sovietskymi vojakmi v posledných dňoch konfliktu.

Japonci nazývajú tieto ostrovy Severné teritóriá, zatiaľ čo v Rusku sú známe pod názvom Južné Kurily.

Putin v Soči povedal, že o svojom návrhu diskutoval s Abem, avšak japonský premiér označil danú iniciatívu za "neprijateľnú". Abe podľa vyjadrenia ruského prezidenta dodal, že "najskôr musíme nájsť riešenie pre zásadové rozhodnutie ohľadom teritoriálnych otázok a až potom môžeme hovoriť o mierovej dohode", informuje agentúra Reuters.

Putin v zmienenom čiernomorskom stredisku ďalej uviedol, že Rusko je stále pripravené na riešenie, ale pre mierovú dohodu je potrebné budovanie vzájomnej dôvery a japonské sankcie uvalené voči Rusku k tomu neprispievajú.

Abe minulý týždeň v piatok vyhlásil, že s Putinom sa plánuje stretnúť do konca tohto roka ešte najmenej dvakrát, pričom tieto stretnutia budú veľmi dôležité pre riešenie otázky dlhodobých územných sporov medzi Japonskom a Ruskom, ako aj pre zavŕšenie povojnovej mierovej dohody.

Šéf japonskej vlády hodlá ukončiť patovú situáciu ohľadom zvrchovanosti Ruskom kontrolovaného súostrovia ležiaceho severne od japonského ostrova Hokkaido. "Vybudujem novú generáciu japonsko-ruských vzťahov. Som presvedčený, že séria summitov s prezidentom Putinom, ktoré sa začnú v novembri, bude nesmierne dôležitá," povedal.