Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Japonsko si pripomenulo rok od ničivého zemetrasenia a cunami

Ničivá prílivová vlna cunami sa valí na obytnú zónu v japonskom Natori Foto: TASR/AP

Prírodná katastrofa si vyžiadala vyše 19.000 mŕtvych a nezvestných.

Tokio 11. marca (TASR) - Ľudia na severovýchodnom pobreží Japonska i v ďalších častiach krajiny si dnes minútou ticha pripomenuli presný čas, keď pred rokom došlo k mohutnému zemetraseniu, ktoré vyvolalo ničivé vlny cunami.

Pri zemetrasení s magnitúdou 9,0 a následných miestami až desaťmetrových vlnách cunami zahynulo v severovýchodnom Japonsku 11. marca 2011 vyše 19.000 ľudí. Po prírodnej pohrome došlo k rozsiahlemu úniku rádioaktivity z poškodenej elektrárne Fukušima-I.

O 14.46 h miestneho času (6.46 h SEČ) sa v krajine rozozvučali sirény i zvony v miestnych chrámoch. K minúte ticha sa v tokijskom Národnom divadle pripojili k stovkám ľudí na spomienkovej ceremónii cisár Akihito a premiér Jošihiko Noda.

Okrem oficiálnych spomienkových akcií sa dnes v Tokiu a ďalších mestách očakávajú aj protesty proti jadrovej energii.



Okrem oficiálnych spomienkových akcii sa dnes v Tokiu a ďalších mestách očakávajú aj protijadrové protesty.

Rok po katastrofe zostáva v provizórnych útulkoch približne 325.000 Japoncov, ktorí prišli následkom zemetrasenia o strechu nad hlavou. Väčšinu trosiek zo zničených budov sa podarilo sústrediť na veľké hromady, avšak k novej výstavbe v zničených oblastiach zatiaľ dochádza len sporadicky.

Pozrite si fotogalériu z tejto katastrofy



Udalosti spred roka spôsobili najhoršiu katastrofu, ktorá Japonsko postihla od druhej svetovej vojny. Odborníci odhadujú, že sa krajina bude z jej následkov spamätávať aj niekoľko desaťročí.

Podľa japonskej vlády je poškodená atómová elektráreň Fukušima-I v súčasnosti v stabilizovanom stave, pričom úroveň rádioaktivity stále unikajúcej do okolia výrazne poklesla. Riaditeľ elektrárne však nedávno priznal, že ide o krehkú rovnováhu, udržovanú často len provizórnymi prostriedkami.