Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Staronovým japonským premiérom sa stal Šinzó Abe

Japonský premiér Šinzó Abe počas tlačovej konferencie v sídle jeho Liberálnodemokratickej strany (LDP) v Tokiu 23. októbra 2017. Foto: TASR/AP

Popularita Abeho vlády výrazne klesla v prvom polroku po sérii škandálov, následne však jej preferencie znova stúpli v súvislosti s raketovými a jadrovými skúškami Severnej Kórey.

Tokio 1. novembra (TASR) - Staronovým japonským premiérom sa v stredu stal Šinzó Abe po tom, ako jeho Liberálnodemokratická strana (LDP) zvíťazila v októbrových predčasných voľbách a spolu so svojím menším koaličným partnerom - stranou Kómeitó - opätovne získala v dolnej komore parlamentu dvojtretinovú väčšinu. Informovala o tom agentúra Reuters.

Popularita Abeho vlády výrazne klesla v prvom polroku po sérii škandálov, následne však jej preferencie znova stúpli v súvislosti s raketovými a jadrovými skúškami Severnej Kórey. Abeho to v septembri viedlo k vyhláseniu predčasných volieb.

Abe (63) sa funkcie premiéra ujal v decembri 2012, keď sľúbil, že znovu naštartuje stagnujúcu ekonomiku a posilní obranu.