Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Japonsko a USA neuzavreli počas Obamovej návštevy obchodnú dohodu

Foto: TASR/AP

Obe krajiny uviedli, že budú pokračovať v úsilí o dosiahnutie bilaterálnej obchodnej dohody, ktoré teraz neprinieslo výsledok.

Tokio 25. apríla (TASR) - Japonsku a Spojeným štátom sa pred odchodom amerického prezidenta Baracka Obamy z krajiny nepodarilo uzavrieť pripravovanú dohodu o Transpacifickom partnerstve (TPP), oznámili dnes japonské médiá.

Minister Akira Amari, ktorý je poverený rokovaniami o TPP, povedal dnes ráno reportérom, že uviazli na poľnohospodárskych a automobilových clách, informovala agentúra DPA. Očividne sme však zaznamenali pokrok, uviedol.

Minister dodal, že obe krajiny "potvrdili význam dláždenia cesty pre skoré uzavretie" obchodnej iniciatívy, ktorá zahŕňa 12 krajín.

Obama dnes odletí z Japonska do Južnej Kórei, ktorá je ďalším významným spojencom USA v juhovýchodnej Ázii.

Bezpečnostná zmluva pokrýva aj (sporné) ostrovy Senkaku

Spojené štáty americké a Japonsko sa dnes v spoločnom vyhlásení zhodli, že kľúčová zmluva o bezpečnostnej spolupráci pokrýva aj súostrovie Senkaku vo Východočínskom mori, na ktoré si robí nároky aj Čína. Informovala o tom agentúra Reuters.

Obe krajiny uviedli, že budú pokračovať v úsilí o dosiahnutie bilaterálnej obchodnej dohody, ktoré teraz neprinieslo výsledok.

Vyhlásenie vydali krátko pred odletom prezidenta USA Baracka Obamu z Japonska po ukončení oficiálnej návštevy. Konštatuje sa v ňom, že obe krajiny zdieľajú vážne obavy z čínskej vzdušnej obrannej zóny nad Východočínskym morom, potvrdzuje však tiež ich záujem o rozvíjanie produktívnych vzťahov s Pekingom.

Obama a japonský premiér Šinzó Abe prikázali svojim poradcom, aby urobili všetko pre dosiahnutie obchodnej dohody o Transpacifickom partnerstve (TPP).