Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Japonsko pri jadrovej elektrárni zaznamenalo trojmetrové vlny cunami

Vozidlá havarované pri zrútených domoch vidno vo Wadžime na polostrove Noto s výhľadom na Japonské more, severozápadne od Tokia. Foto: TASR/AP

Zemetrasenie s magnitúdou 7,5 na Nový rok a následné silné dotrasy usmrtili najmenej 203 ľudí v strednom Japonsku v prefektúre Išikawa.

Tokio 10. januára (TASR) - Počas nedávnych zemetrasení zaznamenali trojmetrové prívalové vlny cunami pri jadrovej elektrárni v Japonsku, ale nepoškodili ju. Tlačovej agentúre AFP to v stredu, týždeň po incidente, povedal prevádzkovateľ elektrárne.

Informácia pripomenula riziká, ktoré sa spájajú s jadrovou energiou v Japonsku. Pred 13 rokmi tam vlna cunami zničila atómovú elektráreň Fukušima, čo bola jedna z najhorších jadrových katastrof na svete.

Zemetrasenie s magnitúdou 7,5 na Nový rok a následné silné dotrasy usmrtili najmenej 203 ľudí v strednom Japonsku v prefektúre Išikawa. Sedem z nich podľahlo zraneniam v evakuačných centrách. Zemetrasenie tiež zničilo domy a infraštruktúru a tisíce obyvateľov ostali bez dodávok elektriny.

Vlna cunami vysoká jeden meter bola 1. januára zaznamenaná neďaleko jadrovej elektrárne Šika krátko po pôvodnom zemetrasení, informovala elektrárenská spoločnosť Hokuriku Electric Power.

"Naša analýza ukázala, že okolo 17.45 h (miestneho času) prišli vlny vysoké až tri metre," povedal hovorca elektrárne pre AFP.

Táto jadrová elektráreň sa nachádza 11 metrov nad morom a chráni ju štyri metre vysoká hrádza. Postavili ju po nehode vo Fukušime z roku 2011, spresnil hovorca a zdôraznil, že zariadenie Šika je bezpečné.

Analýzu vĺn cunami zverejnila spoločnosť Hokuriku Electric Power na základe údajov z meracieho zariadenia pri pobreží. Menšie škody zemetrasenie spôsobilo na iných jadrových elektrárňach, išlo napríklad o úniky chladiacej vody a čiastočné prerušenie dodávok elektrického prúdu.

Japonsko patrí ku krajinám sveta, ktoré sú najviac postihované zemetraseniami. Po katastrofickom zemetrasení z roku 2011 Japonsko zastavilo činnosť vo vyše 30 jadrových reaktoroch, v súčasnosti ich je v prevádzke vyše desať.

Po novoročnom zemetrasení je stále nezvestných 68 ľudí a asi 3500 ľudí ostalo bez spojenia v izolovaných obciach. Asi 30.000 ľudí sa nachádza vo vládnych útočiskách, 60.000 domácností je bez tečúcej vody a vyše 15.000 bez elektriny.