Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Pri pobreží Japonska došlo k silnému zemetrasiu. Cunami nehrozí

Silné zemetrasenie s magnitúdou 8,5, ktoré ale vzniklo v extrémnej hĺbke, zasiahlo dnes japonské Boninské ostrovy (Ogasawara), informovala tlačová agentúra DPA. Zem sa triasla na viacerých miestach východného Japonska vrátane Tokia. Foto: TASR/AP

Zem sa triasla na viacerých miestach východného Japonska vrátane Tokia.

Tokio 30. mája (TASR) - Silné zemetrasenie s magnitúdou 8,5, ktoré ale vzniklo v extrémnej hĺbke, zasiahlo dnes japonské Boninské ostrovy (Ogasawara), informovala tlačová agentúra DPA. Zem sa triasla na viacerých miestach východného Japonska vrátane Tokia. Americká geologická služba (USGS) stanovila jeho silu na 7,8 a uviedla, že udrelo v hĺbke 678 kilometrov. Varovanie pred cunami nebolo vydané, oznámila japonská televízia NHK.

Dodala, že prvé správy neuvádzajú žiadnych zranených ani škody.

Japonská meteorologická agentúra informovala, že zemetrasenie v pobrežných vodách udrelo dnes o 20.24 h miestneho času v hĺbke 590 kilometrov. Vzhľadom na jeho hĺbku pod zemským povrchom varovanie pred cunami nevydali.

Boninské ostrvy (v Japonsku nazývane Ogasawara) ležia v subtropickom pásme Tichého oceánu asi 1000 kilometrov južne od Tokia.