Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Japonsko žiada prepustenie svojho novinára zatknutého v Mjanmarsku

Na archívnej snímke z 26. februára 2021 japonský novinár Juki Kitazumi s rukami hore v sprievode polície počas príchodu na policajnú stanicu v Rangúne. Foto: TASR/AP

Japonská vláda podľa Katóa mjanmarské úrady takisto žiada, aby zatknutie novinára vysvetlili a poskytli ďalšie informácie.

Tokio 19. apríla (TASR) - Japonsko v pondelok oznámilo, že Mjanmarsko žiada o prepustenie svojho novinára, ktorého bezpečnostné zložky zatkli v nedeľu v najväčšom mjanmarskom meste Rangún. Informovala o tom agentúra AP.

"Od mjanmarskej strany budeme aj naďalej požadovať jeho skoré prepustenie a takisto urobíme maximum na ochranu japonských občanov v tejto krajine," povedal generálny tajomník japonského úradu vlády Kacunobu Kató.

Japonská vláda podľa Katóa mjanmarské úrady takisto žiada, aby zatknutie novinára vysvetlili a poskytli ďalšie informácie.

Kató totožnosť novinára nespomenul. Japonské médiá však píšu, že je ním Juki Kitazumi, ktorý v súčasnosti pôsobí v Rangúne ako novinár na voľnej nohe.

Kitazumiho na krátky čas zadržali už vo februári, keď pokrýval protesty v Mjanmarsku. Tie v tejto krajine prepukli po vojenskom prevrate z 1. februára.

Japonsko sa kriticky vyjadruje k tvrdým zásahom voči opozícii v Mjanmarsku; jeho postup je však umiernenejší než postup Spojených štátov a ďalších krajín, ktoré voči mjanmarskej junte zaviedli sankcie, píše AP.

Junta v sobotu pri príležitosti osláv mjanmarského Nového roka prepustila viac než 23.000 väzňov. Najmenej traja z nich boli podľa AP politickí väzni. Nie je však známe, či boli prepustení aj niektorí z aktivistov zadržaných počas protestov.

Nezisková organizácia Združenie pre pomoc politickým väzňom (AAPP) uviedla, že junta od prevratu zabila najmenej 728 účastníkov protestov a náhodných okoloidúcich. Ďalších viac ako 3100 ľudí vrátane štátnej kancelárky - čiže faktickej premiérky - Aun Schan Su Ťij uväznila.

Mjanmarsko oslavuje Nový rok, nazývaný Tindžan, tradične v polovici apríla. Ide o niekoľkodňový budhistický sviatok, ktorého presný dátum je vypočítavaný na základe barmského lunisolárneho kalendára.