Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Japonský cestovný pas umožňuje voľne cestovať až do 190 destinácií

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Najslabšími pasmi disponujú podľa danej štúdie Afganistan a Irak, pričom bezvízový vstup majú iba do 30 krajín.

Tokio 12. októbra (TASR) - Japonský cestovný pas je aktuálne najsilnejším na svete a jeho držiteľom umožňuje voľne cestovať do 190 krajín a teritórií. Vyplýva to z najnovšej štúdie spoločnosti Henley & Partners.

Japonsko v danom hodnotení predbehlo Singapur po tom, ako začiatkom mesiaca získalo bezvízový vstup do Mjanmarska. Japonská vláda je podľa vlastného vyjadrenia presvedčená, že silná pozícia japonského pasu je dôkazom účinných opatrení v oblasti národnej bezpečnosti.

"Znamená to, že Japonsko sa teší medzinárodnej hodnovernosti. Možno k tomu prispela i jeho ekonomická sila, ale sme presvedčení, že za to vďačí najmä svojej silnej národnej bezpečnosti," povedal pre denník The Japan Times nemenovaný predstaviteľ japonského ministerstva zahraničných vecí.

Singapur sa dostal v októbrovom hodnotení na druhé miesto, s prístupnosťou do 189 destinácií. Na ďalších priečkach sa umiestnili Francúzsko, Nemecko a Južná Kórea, ktorých pasy umožňujú vstup bez víz do 188 krajín. Do vlaňajška si prvé miesto päť rokov po sebe držalo Nemecko.

Posledná správa tiež ukázala, že americké a britské pasy so 186 bezvízovými destináciami spadli o jednu priečku na piate miesto po tom, čo USA a Británia nezískali prístup do nových destinácií.

Najslabšími pasmi disponujú podľa danej štúdie Afganistan a Irak, pričom bezvízový vstup majú iba do 30 krajín. Najväčšie zlepšenie zaznamenali Gruzínsko, Ukrajina, Čína a Spojené arabské emiráty (SAE).