Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Japonská vláda poprela správu o termíne abdikácie cisára Akihita

Japosnká cisárska rodina členovia. Foto: TASR/AP

Akihito (83), ktorého sužujú zdravotné problémy, vlani vyjadril obavy, že pribúdajúci vek mu bude sťažovať plnenie si štátnických povinnosti.

Tokio 20. októbra (TASR) - Japonská vláda v piatok oficiálne poprela informáciu, že cisár Akihito koncom marca 2019 abdikuje. Nezodpovedá to skutočnosti, uviedol na tlačovej konferencii v Tokiu hovorca japonskej vlády Jošihide Suga.

Podľa agentúry TASS Suga dodal, že príslušné ministerstvá sa momentálne zaoberajú analýzou tohto kroku v záujme toho, aby sa celý proces uskutočnil hladko a bez zdržiavania.

Suga poprel aj informácie, že čoskoro bude zvolané stretnutie členov cisárskej rodiny, na ktorom má byť údajne určený termín, kedy sa Akihito odoberie na odpočinok.

Sugove slová boli reakciou na správu japonského denníka Asahi šimbun, ktorý v piatkovom vydaní napísal, že cisár Akihito pravdepodobne abdikuje koncom marca 2019 a korunný princ Naruhito nastúpi na trón o mesiac nato.

Akihito (83), ktorého sužujú zdravotné problémy, vlani vyjadril obavy, že pribúdajúci vek mu bude sťažovať plnenie si štátnických povinnosti. Naruhito (57) ho vystrieda 1. apríla 2019. Termín tejto zmeny bol zvolený zámerne, keďže na jeseň a v zime má kráľovská rodina naplánovaných množstvo rituálnych podujatí.

Akihito - prvý japonský cisár, ktorého už nepovažovali za boha - desaťročia pracoval doma i v zahraničí na odstraňovaní následkov druhej svetovej vojny, ktorá sa viedla v mene jeho otca, cisára Hirohita. Akihito nastúpil na trón po jeho úmrtí v januári 1989. Táto éra sa nazýva Heisei (Všadeprítomný mier).

Cisárovná Mičiko v oficiálnom vyhlásení k svojim dnešným 83. narodeninám uviedla, že jej tohtoročná spoločná cesta s cisárom Akihitom po Japonsku bude zrejme jej poslednou.