Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Japonský cisár Hirohito cítil ľútosť nad druhou svetovou vojnou

Na archívnej snímke z 19. mája 1988 vtedajší japonský cisár Hirohito v Tokiu. Foto: TASR/AP

Hirohito zomrel v roku 1989 na rakovinu. Mal 87 rokov. Jeho nástupcom sa stal jeho syn Akihito, ktorý nedávno abdikoval a prenechal chryzantémový trón svojmu synovi Naruhitovi.

Tokio 20. augusta (TASR) - Niekdajší japonský cisár Hirohito opakovane cítil ľútosť nad druhou svetovou vojnou a v prejave v roku 1952 sa neúspešne snažil vyjadriť svoje pocity. Informovala o tom v utorok agentúra AP s odvolaním sa na dokumenty, ktoré získala japonská televízna stanica NHK.

Záznamy konverzácií s Hirohitom mal u seba Mičidži Tadžima, ktorý po vojne pracoval v agentúre zaisťujúcej chod cisárskeho paláca. NHK získala od Tadžimovej rodiny 18 zápisníkov a minulý víkend odvysielala špeciálny program.

Pri príprave prejavu na slávnosti pripomínajúcej ukončenie americkej okupácie a opätovné nadobudnutie nezávislosti Japonska Hirohito v roku 1952 nástojil, že musí použiť slovo "ľútosť". Proti tomu sa však postavil vtedajší premiér Šigeru Jošida. Podľa neho sa ľudia potrebovali pozerať do budúcnosti a akýkoľvek náznak ospravedlnenia by vyvolával zlý dojem.

Druhá svetová vojna, ktorá sa skončila v roku 1945 kapituláciou Japonska po zhodení atómových bômb na Hirošimu a Nagasaki, sa viedla v mene cisára považovaného za božského. Po vojne mu USA povolili zostať na tróne, aj keď bez akejkoľvek politickej moci, len ako symbol štátu.

Z dokumentov vyplýva, že Hirohito v súkromí vyjadroval zdesenie na zverstvami páchanými japonskou armádou. Tadžimovi však povedal, že armáda bola taká mocná, že to nemohol ovplyvniť.

Hirohito zomrel v roku 1989 na rakovinu. Mal 87 rokov. Jeho nástupcom sa stal jeho syn Akihito, ktorý nedávno abdikoval a prenechal chryzantémový trón svojmu synovi Naruhitovi. Akihito aj Naruhito verejne vyjadrili nad vojnou ľútosť, dodáva AP.