Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Japonský cisár oslávil 81. narodeniny, jeho krajina zachová mier

V roku 1933 sa narodil sa japonský cisár AKIHITO. Foto: TASR/AP

Japonský cisár Akihito oslávil dnes 81. narodeniny a pri tejto príležitosti vyjadril hlboké presvedčenie, že jeho krajina bude pokračovať vo svojom mierovom napredovaní.

Tokio 23. decembra (TASR) - Japonský cisár Akihito oslávil dnes 81. narodeniny a pri tejto príležitosti vyjadril hlboké presvedčenie, že jeho krajina bude pokračovať vo svojom mierovom napredovaní. Informovala o tom agentúra AP.

Akihito pred budúcoročným 70. výročím ukončenia druhej svetovej vojny vyjadril nádej, že Japonsko bude vo vzťahu k svojim ázijským susedom i zvyšku sveta zohrávať úlohu priateľa. Hovoril na tradičnej tlačovej konferencii ešte minulý týždeň, ale jeho slová zverejnili až dnes.

Mierový záväzok cisára Akihita, syna cisára Hirohita, ktorého menom Japonsko viedlo vojnu, je často vyzdvihovaný v čase, keď sa japonská pravicová vláda usiluje o presadenie väčšej úlohy pre armádu.

Tisíce stúpencov monarchie mu volali na slávu pred cisárskym palácom, keď sa objavil na balkóne, aby ich dnes pozdravil. Dnešný deň je v Japonsku národným sviatkom.