Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Japonský premiér poslal obeť do kontroverznej vojnovej svätyne

Ľudia sa zhromaždili vo vojnovej svätyni Jasukuni v Tokiu. Foto: TASR/AP Photo

Šintoistická svätyňa Jasukuni je zasvätená vojakom aj civilistom, ktorí od polovice 19. storočia zomreli v boji za japonského cisára.

Tokio 15. augusta (TASR) - Japonsko si dnes pripomenulo 72. výročie kapitulácie v druhej svetovej vojne. Na spomienkovom podujatí na pamiatku približne 3,1 milióna Japoncov, ktorí padli vo vojne, sa v Tokiu zúčastnili tisíce ľudí.

Na každoročnej ceremónii boli prítomní aj cisár Akihito a cisárovná Mičiko. "Uvedomujúc si našu minulosť a majúc v mysli pocity hlbokej ľútosti veľmi dúfam, že ničivé účinky vojny sa už nikdy nebudú opakovať," cituje agentúra DPA cisára Akihita.

Premiér Šinzó Abe, kritizovaný za zľahčovanie japonských vojnových zločinov, v prejave nespomenul vojnovú agresiu Japonska v Ázii. "Budeme prispievať k svetovému mieru a prosperite tak, že budeme úprimne riešiť rozmanité problémy vrátane chudoby, ktorá by sa mohla stať semeniskom konfliktov," uviedol.

Šinzó Abe ešte pred spomienkovým podujatím zaslal v súvislosti so 72. výročím kapitulácie obetný dar do kontroverznej vojnovej svätyne Jasukuni, ktorá vyvoláva odmietavé reakcie zo strany Číny a ďalších krajín východoázijského regiónu.

Zaslanie tradičného obetného daru v podobe halúzok z posvätného stromu signalizuje, že Abe svätyňu počas nadchádzajúcich dní osobne nenavštívi. Každoročne tak ale urobia desiatky poslancov, no aj niektorí ministri.

Abe zasiela do Jasukuni obetné dary od roku 2012, keď sa stal predsedom vlády. Jeho osobná návšteva v decembri 2013 vyvolala rozhorčenie Číny a Južnej Kórey i neobvyklú kritiku zo strany USA.

Šintoistická svätyňa Jasukuni je zasvätená vojakom aj civilistom, ktorí od polovice 19. storočia zahynuli v boji za japonského cisára. Na jej zozname je takmer 2,5 milióna mien vrátane 14 vojnových zločincov, preto návšteva japonských politikov vo svätyni vyvoláva protesty Číny, Južnej Kórey a ďalších ázijských krajín, ktoré počas druhej svetovej vojny čelili japonskej agresii.