Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Aktivisti vyzvali vládu JAR, aby robila viac pre ochranu nosorožcov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Len v minulom roku pytliaci v JAR zabili viac než 1000 nosorožcov, množstvo z týchto zvierat bolo zabitých v štátnej prírodnej rezervácii Hluhluwe-Imfolozi.

Kapské Mesto 19. apríla (TASR) - Skupina celebrít a známych aktivistov vrátane britského podnikateľa Richarda Bransona či britskej ochranárky Jane Goodallovej vo štvrtok vyzvala vládu Juhoafrickej republiky (JAR), aby výraznejšie bojovala proti pytliackemu zabíjaniu nosorožcov.

"Zdá sa, že sa tu ignoruje sieť systematickej korupcie," uvádza sa vo výzve podpísanej Bransonom, Goodallovou, ako aj juhoafrickou speváčkou Toyou Delazyovou, ktorá je ambasádorkou Detského fondu OSN, či britskými hudobníkmi Leonou Lewisovou a Daveom Matthewsom, informovala agentúra DPA.

Len v minulom roku pytliaci v JAR zabili viac než 1000 nosorožcov, vyplýva z oficiálnych štatistík tamojšieho rezortu životného prostredia. Množstvo z týchto zvierat - 222 - bolo zabitých v štátnej prírodnej rezervácii Hluhluwe-Imfolozi, ktorá sa stala "pohrebiskom nosorožích zdochlín", uvádza sa vo výzve.

V Afrike už žije len približne 20.000 až 25.000 nosorožcov. Zmienený rezort tvrdí, že vlani došlo k 518 zatknutiam súvisiacim s pytliactvom, zo zadržaných bolo 21 úradníkov. Aktivisti však upozorňujú, že do väzenia sa dostane iba malé množstvo pytliakov. "Zákon tu neslúži ako odstrašujúci prostriedok," uvádzajú.

"Proti tomuto hrubo skorumpovanému syndikátu sa nič nekoná. Obávame sa, že členovia tejto siete majú politickú ochranu," píše sa ďalej v danom liste adresovanom vláde JAR.