Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Český podnikateľ Krejčíř sa v JAR znova pokúsil o útek z väzenia

Český podnikateľ Radovan Krejčíř, archívna snímka. Foto: TASR/AP Photo

Krejčíř sa pokúsil o útek ešte v júni, juhoafrické médiá o tom ale informovali až dnes

Praha 20. júla (TASR) - Český podnikateľ Radovan Krejčíř, ktorý si za pokus o vraždu, únos a obchod s drogami odpykáva vo väzení v Juhoafrickej republike (JAR) trest odňatia slobody vo výške 35 rokov, sa znova pokúsil o útek. Informoval o tom dnes spravodajský server Novinky.cz s tým, že na tomto pláne zrejme spolupracovali aj tamojšie bezpečnostné zložky.

Dozorcovia totiž v Krejčířovej cele našli policajné vybavenie. Juhoafrické úrady preto pristúpili k preventívnemu opatreniu a českého mafiána presunuli do väznice s najprísnejším strážením, uviedol server Times Live.

Krejčíř sa pokúsil o útek ešte v júni, juhoafrické médiá o tom ale informovali až dnes, uviedli Novinky.cz.

Čech, ktorý v roku 2005 utiekol pred policajným vyšetrovaním z vlasti, je v súčasnosti vo väzení v meste Kokstad. Medzičasom podal sťažnosť na súd pre neľudské podmienky, ktorým je tam údajne vystavený.

Krejčíř čelí v JAR obvineniu v šiestich ďalších kauzách. Právoplatne odsúdený už bol tiež v Česku, dodal server Novinky.cz. Za podvody s akciami Teplárne Otrokovice, vytunelovanie firmy Technology Leasing a daňový únik firmy M5 dostal v neprítomnosti desať a pol roka väzenia.