Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Po rituálnych obriezkach v Juhoafrickej republike zomrelo 18 mužov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP Photo

Príčinou úmrtí boli okrem iného otrava krvi či popáleniny, v jednom prípade išlo o samovraždu.

Johannesburg 18. decembra (TASR) - Najmenej 18 mladých mužov zomrelo v priebehu jedného mesiaca v Juhoafrickej republike v dôsledku rituálnych obriezok. Informoval o tom v utorok podľa agentúry DPA Mamkeli Ngam, hovorca provincie Východné Kapsko.

Príčinou úmrtí boli podľa neho okrem iného otrava krvi či popáleniny, v jednom prípade išlo o samovraždu. Mladíci vo veku 17-20 rokov z etnickej skupiny Xhosa podstupujú obriezku bez umŕtvenia v rámci rituálov uvedenia do dospelosti, pri ktorých odchádzajú zhruba na dva týždne do táborov v buši. Vlani pri týchto rituáloch, známych ako Ulwaluko, zomrelo 14 mužov, dodal Mamkeli Ngam.

Úmrtia bývajú dôsledkom neodborného spôsobu obriezky, ktorá sa môže skončiť aj neúmyselnou amputáciou alebo prudkou infekciou. Nebezpečenstvom je tiež dehydratácia, pričom v mnohých prípadoch zohráva úlohu presvedčenie, že pitie menšieho množstva tekutín je prejavom mužnosti.

Podľa expertov, na ktorých sa odvoláva DPA, kedysi tento zákrok vykonávali skúsení najstarší príslušníci kmeňov, v súčasnosti však ide často o rôznych liečiteľov.