Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Juhoafrické úrady zadržali bývalú predsedníčku parlamentu

Na archívnej snímke Nosiviwe Mapisa-Nqakulaová. Foto: TASR/AP

Dlhoročnú političku mali podľa agentúry AFP obviniť z korupcie a prania špinavých peňazí.

Johannesburg 4. apríla (TASR) - Bývalú predsedníčku juhoafrického parlamentu Nosiviwe Mapisa-Nqakulaovú vo štvrtok zadržali v rámci vyšetrovania podozrení z korupcie počas jej pôsobenia na ministerstve obrany. Ešte v stredu sa vzdala poslaneckého mandátu a predsedníckej funkcie v parlamente. TASR informuje podľa agentúr AFP a Reuters.

Po rezignácii sa sama prihlásila na políciu, kde ju zadržali, uviedla prokuratúra. Dlhoročnú političku mali podľa agentúry AFP obviniť z korupcie a prania špinavých peňazí.

"Moja rezignácia v žiadnom prípade nie je prejavom alebo priznaním viny v súvislosti s obvineniami, ktoré sú proti mne vznesené," uviedla v stredajšom vyhlásení. Deň predtým prehrala súdny spor, v ktorom sa bránila možnému zatknutiu.

Vyšetrovatelia v marci v rámci vyšetrovania korupcie vykonali raziu v jej dome v Johannesburgu, pričom vtedy neposkytli žiadne podrobnosti o vyšetrovaní ani o obvineniach.

Mapisa-Nqakulaová bola ministerkou obrany v rokoch 2012 až 2021. Juhoafrická štátna televízia SABC informovala, že je podozrivá z prijatia úplatku od bývalého armádneho dodávateľa v hodnote 121.000 dolárov.

Najnovšia korupčná kauza len necelé dva mesiace pred celoštátnymi voľbami prehĺbila problémy vládnucej strany Africký národný kongres (ANC). Korupčným škandálom čelia aj prezident a viceprezident. Podľa prieskumov verejnej mienky preto klesla podpora pre ANC po prvýkrát pod 50 percent od roku 1994, keď sa po prvých všerasových voľbách ujal moci.