Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 9. jún 2024Meniny má Stanislava
< sekcia Zahraničie

JAR: Prepustili prvých z 270 štrajkujúcich baníkov obvinených z vraždy

Zatknutí baníci Foto: TASR/AP

Tridsaťštyri baníkov prišlo o život 16. augusta počas zásahu polície, ktorá strieľala na demonštrujúcich pracovníkov v platinovej bani Lonmin.

Johannesburg 3. septembra (TASR) - V Juhoafrickej republike prepustili dnes prvých takmer 50 z 270 baníkov, ktorých zadržali pred vyše dvoma týždňami po streľbe polície proti štrajkujúcim baníkom.

Tridsaťštyri baníkov prišlo o život 16. augusta počas zásahu polície, ktorá strieľala na demonštrujúcich pracovníkov v platinovej bani Lonmin. V nepokojných dňoch, ktoré udalosti v bani Lonmim predchádzali, zahynuli desiati ľudia vrátane dvoch policajných dôstojníkov a dvoch bezpečnostných pracovníkov.

Úrady po zásahu polície zadržali 270 baníkov po neobvyklom obvinení, pri ktorom prokuratúra použila klauzulu o "spoločnom úmysle" z doby apartheidu. Zdôvodnili to tým, že baníci sú spoločne zodpovední za to, ako nezákonný štrajk dopadol. Po verejnom odsúdení rozhodnutia prokuratúry žalobcovia obvinenia voči robotníkom stiahli.

Prepustených 47 baníkov čakali pred budovou súdu príbuzní, ktorí od radosti tancovali a jasali.

Streľba policajtov proti demonštrujúcim baníkom sa stala najvážnejším bezpečnostným incidentom v JAR od konca vlády bielej menšiny v tejto krajine v roku 1994.