Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Prezident JAR sa nezúčastnil na pohrebe bojovníka proti apartheidu

Juhoafrický prezident Jacob Zuma. Foto: TASR/AP

O jeho neprítomnosť na poslednej rozlúčke požiadala rodina zosnulého.

Johannesburg 29. marca (TASR) - Juhoafrický prezident Jacob Zuma sa nezúčastnil na dnešnom pohrebe bojovníka proti apartheidu Ahmeda Kathradu, ktorý zomrel v utorok vo veku 87 rokov. O jeho neprítomnosť na poslednej rozlúčke požiadala rodina zosnulého, informovala spravodajská stanica BBC.

Kathrada minulý týždeň vyzval Zumu, aby po sérii korupčných škandálov odstúpil z postu hlavy štátu.

Kathradu pochovali v Johannesburgu v súlade s islamským pohrebným rítom. Na pohrebe sa zúčastnilo množstvo juhoafrických predstaviteľov, okrem prezidenta. Zuma však po jeho smrti nariadil stiahnuť štátne vlajky na pol žrde a odložil schôdzu kabinetu, aby činitelia mohli byť na poslednej rozlúčke.

Ahmed Kathrada bol v roku 1964 odsúdený spolu s budúcim prezidentom JAR Nelsonom Mandelom a ďalšími šiestimi členmi strany Africký národný kongres (ANC) na doživotie za boj proti vláde belošskej menšiny v krajine. Kathrada sa dostal z väzenia v roku 1989, neskôr bol Mandelovým poradcom a členom vládnuceho ANC.

V parlamente zostal Kathrada desať rokov. Aj po odchode z funkcie ostal aktívnym politikom. Kritizoval najmä vedenie ANC a prezidenta Jacoba Zumu opakovane vyzýval na odchod z funkcie.