Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

JAR víta verdikt Súdu. Izrael sa bude naďalej brániť,avizuje Netanjahu

Na snímke izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Foto: TASR/AP

Piatkové rozhodnutie je len dočasné a posúdenie obvinení z genocídy môže trvať celé roky, pripomína AP.

Johannesburg/Jeruzalem/Haag 26. januára (TASR) - Juhoafrická republika v piatok privítala rozhodnutie Medzinárodného súdneho dvora (MSD), ktorý svojím predbežným opatrením nariadil, aby Izrael podnikol kroky na zabránenie genocíde a na zlepšenie humanitárnej situácie v palestínskom Pásme Gazy.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v piatok v reakcii na predbežné opatrenie MSD vyhlásil, že Izrael bude na svoju obranu "naďalej robiť, čo je potrebné".

Netanjahu opäť odmietol tvrdenia o tom, že Izrael sa dopúšťa genocídy, ako "poburujúce" a avizoval, že bude pokračovať "v tom, čo je potrebné na obranu krajiny a našich ľudí".

"Ako každá krajina, aj Izrael má prirodzené právo brániť sa," uviedol Netanjahu vo svojom vyhlásení. Dodal, že pokus odoprieť Izraelu toto základné právo "je očividnou diskrimináciou židovského štátu a bol spravodlivo odmietnutý."

Ministerstvo zahraničných vecí JAR, ktorá bola iniciátorom podania, vo svojom vyhlásení citovanom agentúrou AFP označilo verdikt MSD za rozhodujúce víťazstvo medzinárodného práva a významný míľnik v snahe o dosiahnutie spravodlivosti pre palestínsky ľud.

Juhoafrická republika (JAR) v decembri na pôde MSD oficiálne obvinila Izrael z porušenia Dohovoru OSN o genocíde. Súd žiadala, aby nariadil Izraelu zastavenie vojenských operácií v Pásme Gazy. Izrael v reakcii žiadal, aby MSD túto kauzu neprijal.

MSD však v piatok oznámil, že žalobu nezamietne a bude sa ňou zaoberať, pretože má právomoc rozhodovať o mimoriadnych opatreniach, ktoré Juhoafrická republika požadovala vo svojom podaní proti Izraelu.

Piatkové rozhodnutie je len dočasné a posúdenie obvinení z genocídy môže trvať celé roky, pripomína AP.

MSD v piatok Izraelu nariadil prijať okamžité opatrenia, ktoré umožnia prísun humanitárnej pomoci do Pásma Gazy a riešenie nepriaznivých životných podmienok Palestínčanov. Izrael musí tiež podniknúť opatrenia, ktorými zabráni a potrestá priame podnecovanie na páchanie genocídy vo vojne v Pásme Gazy.

Predbežné opatrenie MSD však nevyhovelo juhoafrickej požiadavke, aby Izraelu nariadil zastaviť vojnové operácie v Pásme Gazy.

MSD, ktorý zasadal na podnet JAR, zároveň žiada, aby ho Tel Aviv do mesiaca informoval, čo urobil pre naplnenie predbežných opatrení.