Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Vzbúrení baníci v Juhoafrickej republike zadržiavajú stovky osôb

Ilustračné foto Foto: TASR

Príčina najnovšieho incidentu nie je bezprostredne známa.

Johannesburg 8. decembra (TASR) – Vzbúrení baníci v piatok zablokovali v podzemí viac než 440 zamestnancov bane na zlato neďaleko Johannesburgu v Juhoafrickej republike (JAR). TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Incident sa odohral v meste Springs v provincii Gauteng, kde malá skupina ozbrojencov v kuklách zadržiava rukojemníkov, ktorým odobrali bezpečnostné karty, aby nemohli z podzemia uniknúť, uviedol pracovník právneho oddelenia prevádzkovateľa bane. Medzi zadržiavanými sú aj členovia stredného manažmentu.

Takmer identická situácia sa v tej istej bani odohrala aj v októbri, keď vzbúrenci v podzemí tri dni zadržiavali takmer 500 ľudí, pripomína AFP.

Príčina najnovšieho incidentu nie je bezprostredne známa. Právne oddelenie firmy sa domnieva, že môže byť spojená s disciplinárnymi konaniami po predchádzajúcom incidente. Tie boli ukončené vo štvrtok a približne 50 osôb bolo prepustených.

Súbežne so situáciou v meste Springs sa konal aj iný protest v Pretórii, kde v bani na platinu protestovalo približne 250 baníkov za vyššie mzdy a lepšie benefity, uviedla odborová organizácia zamestnancov baní (NUM). Protest mal pokojný priebeh, trval tri dni a skončil sa po rokovaniach medzi protestujúcimi a NUM.