Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

JAR žiada Medzinárodný súdny dvor o ďalšie opatrenia voči Izraelu

Na archívnej snímke Palestínčania stoja v rade na jedlo zadarmo v Rafahu v Pásme Gazy. Foto: TASR/AP

JAR uviedla, že bola "nútená" znovu sa obrátiť na súd vo svetle nových faktov a zmeny situácie v Gaze - predovšetkým situácie týkajúcej sa rozsiahleho hladovania.

Haag 7. marca (TASR) - Juhoafrická republika (JAR) požiadala v stredu Medzinárodný súdny dvor (MSD) o vydanie nových naliehavých opatrení voči Izraelu pre "rozsiahle hladovanie" v Pásme Gazy, ktoré vzniká v dôsledku tamojšej vojny. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Pretória požiadala MSD o vydanie dotačných opatrení voči Izraelu pre vojnu v Gaze už druhýkrát. Jej prvá žiadosť týkajúca sa ochrany gazského mesta Rafah bola vo februári zamietnutá.

JAR uviedla, že bola "nútená" znovu sa obrátiť na súd vo svetle nových faktov a zmeny situácie v Gaze - predovšetkým situácie týkajúcej sa rozsiahleho hladovania. Podľa Pretórie je možno jej žiadosť poslednou príležitosťou pre MSD na záchranu Palestínčanov v Gaze, ktorí už teraz zomierajú od hladu a v súčasnosti ich od hladomoru delí len krok. JAR sa pritom pri tvrdeniach o hroziacom hladomore odvoláva na Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA).

OSN totiž varovala pred hroziacim hladomor, ak nenastane zmena vo vojne medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas. Zúfalé davy pritom v Pásme Gazy zastavujú a rabujú nákladné autá s potravinou pomocou.

Juhoafrická republika v decembri podala na tomto súde OSN žalobu na Izrael s tvrdením, že vo svojej vojne proti militantnému hnutiu Hamas v Pásme Gazy pácha genocídu voči Palestínčanom.

MSD v januári vydal predbežné opatrenia, ktorými Izraelu nariadil urobiť všetko na zabránenie smrti Palestínčanov a ničeniu v Gaze. Žiadosti JAR, aby nariadil zastavanie vojenských operácií, súd nevyhovel. Rozhodol však, že Izrael musí povoliť dodávky pomoci do Gazy na zmiernenie tamojšej zhoršujúcej sa humanitárnej situácie.

Tieto tzv. predbežné opatrenia súd Izraelu nariadil, kým nerozhodne o tom, či v Gaze nepácha genocídu, čo môže trvať aj celé roky, píše AFP.

Izrael páchanie genocídy v Gaze dôrazne popiera s tým, že cieli len na militantov Hamasu a robí všetko, čo môže, aby ušetril civilistov. Vyhnúť sa civilným obetiam je podľa neho náročné, pretože taktikou Hamasu je ukrývať ozbrojencov v civilných oblastiach.