Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Slovák na Floride: Po hurikáne Irma sú milióny ľudí ešte bez elektriny

Vlny bičujú pobrežie v Biscayne Bay počas príchodu hurikánu Irma. Foto: TASR/ AP

Situácia sa normalizuje len pomaly. Školy a obchody sú zatvorené.

Sarasota/Bratislava 13. septembra (TASR) - Na Floride sú po prechode hurikánu Irma stále milióny ľudí bez elektrickej energie. Situácia sa normalizuje len pomaly. Školy a obchody sú zatvorené. V rozhovore pre TASR to uvidel Slovák Jozef Baťko, ktorý žije v meste Sarasota na severozápadnom pobreží Floridy.

„Momentálne sú stále štyri milióny ľudí bez elektriny vrátane nášho domu. Vrátiť situáciu späť do normálu pomáhajú elektrikári až zo štátov Colorado a New Jersey. V každom prípade je to veľmi nepríjemné, pretože teploty dosahujú 33 stupňov s takmer stopercentnou vlhkosťou vzduchu,“ povedal Baťko s tým, že Sarasota patrí k mestám, kde hurikán nespôsobil najväčšie škody. „Irma sa nám vyhla smerom na východ asi o 70 kilometrov. Škody v Sarasote preto nie sú veľké, zopár vyvrátených stromov, rozbité výklady či nápisy na obchodoch,“ dodal Baťko.

Spolu s rodinou žije na Floride už dve desaťročia a za ten čas zažil sedem hurikánov. „Každý hneď spozornie, len sa v televízii objaví správa o potenciálnej hrozbe. Niekedy je informácií priveľa, čo je na škodu. Pri Irme vznikla panika a nebolo možné dostať vodu alebo benzín,“ konštatoval Baťko s tým, že Florida utrpela menšie škody po zásahu hurikánu ako nedávno texaský Houston.



„Hurikán Harvey spôsobil v Houstone mnohomiliardové škody, o čom už asi každý vie. Viac ako 90 percent ľudí tam nemalo domy poistené proti povodniam. Irma spôsobila skôr škody pôsobením vetra. Iba v oblasti Florida Keys zničila štvrtinu domov,“ upozornil Baťko s tým, že hurikány nepustošia Floridu každý rok. „Posledné roky boli relatívne pokojné. Pevne verím, že sa nám budú hurikány vyhýbať, hoci globálne otepľovanie im skôr hrá do karát,“ uzavrel Baťko.

Irma, ktorá v pondelok (11.9.) zoslabla na tropickú búrku nižšej kategórie, po prechode Floridy usmrtila troch ľudí v štáte Georgia a jedného v Južnej Karolíne. Zaplavila pobrežie, polámala stromy, ktoré popadali na domy, a prinútila letisko v Atlante, aby zrušilo stovky letov.

Celkovo si vyčíňanie prírodného živlu vyžiadalo na juhovýchode USA najmenej 12 mŕtvych, medzi nimi aj ľudí, na ktorých sa zrútili stromy. Najmenej 35 ľudí zahynulo predtým, keď plienila karibské ostrovy. V bilancii je aj desať mŕtvych na Kube, kde podľa tamojších štátnych médií najviac osôb zahynulo v Havane, keď príboj morskej vody prenikol hlboko do obývaných štvrtí.