Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Jeb Bush vyzbieral na svoju kampaň rekordnú čiastku

Na snímek Jeb Bush počas prejavu na podujatí Hospodárskej rady vládnucej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) v utorok 9. júna 2015 v Berlíne. Foto: TASR/AP/Michael Sohn

Žiadnemu inému prezidentskému kandidátovi sa doteraz ešte nepodarilo získať takúto sumu v počiatočných štádiách kampane.

Washington 10. júla (TASR) - Republikánsky kandidát na post amerického prezidenta Jeb Bush vyzbieral na svoju kampaň v prvých šiestich mesiacoch tohto roka rekordných 114,4 milióna dolárov. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AP.

Žiadnemu inému prezidentskému kandidátovi sa doteraz ešte nepodarilo získať takúto sumu v počiatočných štádiách kampane. Predmetná čiastka podľa AP zatieni rozpočet ostatných 16 hlavných nominantov za Republikánsku stranu.

Tento bývalý guvernér štátu Florida zaujíma unikátny postoj k financovaniu kampane tým, že mnohé operácie zveril pridruženej skupine s názvom Right to Rise, ktorá nemá stanovený limit ohľadom výšky vyzbieraných prostriedkov.

Bush (62) oznámil svoju kandidatúru v polovici júna. V prípade zvolenia by chcel dosiahnuť štvorpercentný hospodársky rast a znovu vybudovať ozbrojené sily. Jeb Bush pochádza zo štátu Texas, guvernérom Floridy bol v rokoch 1999-2007.

John Ellis "Jeb" Bush je synom bývalého amerického prezidenta Georgea Busha staršieho a mladší brat exprezidenta Georgea W. Busha. Už vlani v decembri oznámil, že "aktívne skúma" možnosť svojej kandidatúry vo voľbách v roku 2016.