Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Jeden z najhľadanejších lídrov al-Káidy zahynul pri leteckom útoku

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Podľa vlády v Saná bol Umda jedným z najvyšších veliteľov organizácie al-Káida na Arabskom polostrove, ktorý mal na starosti logistické a finančné operácie.

Washington/Saná 25. apríla (TASR) - Štvrtý najhľadanejší líder vplyvnej odnože al-Káidy v Jemene prišiel o život pri leteckom útoku. Oznámila to dnes stanica CNN s odvolaním sa na zdroje z jemenskej vlády, podľa ktorých išlo o útok amerického bezpilotného lietadla.

K útoku došlo v utorok v odľahlej púštnej oblasti severnej provincie Marib. Strela vypálená z lietadla zasiahla auto, v ktorom sa viezol Muhammad Saíd Umda a jeho dvaja spolupracovníci. Všetci traja zahynuli.

"Je to úspech v boji proti terorizmu. Umdovi sa darilo roky unikať a jeho absencia nám pomôže obmedziť aktivitu teroristickej siete v Jemene," povedal pre CNN nemenovaný predstaviteľ jemenského ministerstva obrany.

Podľa vlády v Saná bol Umda jedným z najvyšších veliteľov organizácie al-Káida na Arabskom polostrove, ktorý mal na starosti logistické a finančné operácie. V roku 2006 sa mu podarilo utiecť z prísne stráženej väznice v jemenskej metropole, na čo ho v neprítomnosti odsúdili na desať rokov väzenia.

Noviny Washington Post minulý týždeň informovali, že americká Ústredná spravodajská služba (CIA) chce zintenzívniť používanie bojových bezpilotných lietadiel v Jemene. Riaditeľ CIA David Petraeus sa podľa denníka usiluje získať povolenie na letecké údery na jemenskom území aj v prípadoch, keď nebude možné vopred overiť totožnosť osôb, ktoré sa majú stať ich cieľom.