Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Zahraničie

Jeden z vodcov povstania Belhadž zakladá islamistickú stranu

Belhadžova strana sa už pravdepodobne nestihne zaregistrovať do týchto volieb.

Tripolis 15. mája (TASR) - Šéf vojenskej rady v Tripolise Abdal Hakím Belhadž, jeden z kľúčových vodcov povstania proti režimu Muammara Kaddáfího, sa vzdal svojej funkcie a ohlásil založenie islamistickej politickej strany. Informovala o tom dnes tlačová agentúra Reuters s odvolaním sa na Belhadžovho poradcu.

Belhadž bol počas Kaddáfího vlády väznený pre podozrenie z teroristických aktivít, keď ho v roku 2004 zadržala britská tajná služba v spolupráci s americkou, ktoré ho odovzdali Líbyi. Oslobodili ho pri hromadnej amnestii spolu s ďalšími 170 islamistami v marci 2010. Vlani sa stal jedným z lídrov ozbrojenej vzbury proti dlhoročnému režimu, proti ktorému viedol ozbrojený boj už v 90. rokoch minulého storočia ako vodca Líbyjskej islamskej bojovej skupiny (LIFG).

V Líbyi sa 19. júna uskutočnia prvé voľby od zvrhnutia Kaddáfího vlády, z ktorých vzíde dočasné národné zhromaždenie. Jeho cieľom bude pripraviť novú ústavu severoafrickej krajiny.

Belhadžova strana sa už pravdepodobne nestihne zaregistrovať do týchto volieb, upozornila agentúra Reuters. Môže však výrazne zamiešať karty v ďalších voľbách, ktoré vypíše dočasné národné zhromaždenie.