Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Jedna skupina Nočných vlkov sa poklonila pamiatke obetí v Katyni

Motocyklisti z ruského klubu Noční vlci, ktorých jazda z Moskvy do Berlína pri príležitosti 70. výročia ukončenia druhej svetovej vojny vyvolala vo viacerých tranzitných krajinách pochybnosti o skutočnom cieli tejto akcie, sa 26. apríla 2015 v Katynskom lese poklonili pamiatke obetí masakry, ktorú príslušníci niekdajších sovietskych bezpečnostných zložiek spáchali na dôstojníkoch poľskej armády a príslušníkoch poľskej inteligencie. Foto: TASR/AP

Dve desiatky motocyklistov smerujúcich do Berlína dorazili v sobotu v neskorých večerných hodinách do západoruského Smolenska, odkiaľ sa dnes presunuli do Katyne.


Varšava/Katyň 26. apríla (TASR) - Motocyklisti z ruského klubu Noční vlci, ktorých jazda z Moskvy do Berlína pri príležitosti 70. výročia ukončenia druhej svetovej vojny vyvolala vo viacerých tranzitných krajinách pochybnosti o skutočnom cieli tejto akcie, sa dnes v Katynskom lese poklonili pamiatke obetí masakry, ktorú príslušníci niekdajších sovietskych bezpečnostných zložiek spáchali na dôstojníkoch poľskej armády a príslušníkoch poľskej inteligencie. Druhá skupina Nočných vlkov z Kaliningradu navštívila Braniewo v Poľsku. Informácie priniesol dnes internetový server gazeta.pl.

Dve desiatky motocyklistov smerujúcich do Berlína dorazili v sobotu v neskorých večerných hodinách do západoruského Smolenska, odkiaľ sa dnes presunuli do Katyne. Kvety tam položili v oboch častiach pietneho miesta, tak v poľskej, ako aj v ruskej.

Motocyklisti, ktorí podporujú politiku súčasného ruského vedenia, anexiu Krymu i proruských separatistov na východe Ukrajiny, nedostali povolenie na prejazd cez poľské ani české územie, avšak od svojho zámeru nechcú napriek tomu upustiť.

Ich plánovaná trasa vedie z Moskvy cez Minsk, Brest, Vroclav, Brno, Bratislavu, Viedeń, Mníchov, Prahu a Torgau do Berlína, do ktorého by chceli doraziť 9. mája.

Podľa iného internetového serveru niezaležna.pl zavítalo na cintorín padlých červenoarmejcov v poľskom Braniewe (kedysi pruskom Braunsbergu) v sobotu asi 250 ruských motocyklistov z organizácie Nočných vlkov v Kaliningradskej oblasti. Táto skupina využila bezvízový prihraničný styk medzi dvoma poľskými vojvodstvami a susednou Kaliningradskou oblasťou podobne ako v uplynulých rokoch. Iba zastúpenie predstaviteľov poľských úradov bolo tentoraz na pietnej slávnosti o čosi menej početné. Títo ruskí motocyklisti opustili ešte v priebehu soboty poľské územie.