Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Jedno dieťa je po streľbe vo fínskej škole naďalej v kritickom stave

Štátna vlajka Fínska veje na pol žrde pred Vládnym palácom pri Senátnom námestí v Helsinkách vo Fínsku v stredu 3. apríla 2024. Foto: TASR/AP

Útok sa odohral v utorok vo štvrtom najväčšom meste krajiny Vantaa severne od hlavného mesta Helsinki.

Helsinki 8. apríla (TASR) – Stav jedného z detí, ktoré minulý týždeň počas streleckého útoku vo fínskej škole utrpeli vážne zranenia, zostáva naďalej kritický. V pondelok to vyhlásila fínska polícia. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

Útok sa odohral v utorok vo štvrtom najväčšom meste krajiny Vantaa severne od hlavného mesta Helsinki. Dvanásťročný chlapec pištoľou zastrelil jedného spolužiaka a postrelil dve dievčatá. V kritickom stave boli hospitalizované. Stav jednej z nich sa zlepšil a polícia ju mohla počas víkendu vypočuť.

Chlapec strieľal v triede, prítomný vyučujúci privolal ďalšieho učiteľa, ktorému sa podarilo útočníka prehovoriť, aby školu opustil. Podľa polície sa chlapec potom približne hodinu potĺkal po ulici, pričom ostatných ľudí neohrozoval zbraňou. Nakoniec bol zatknutý bez toho, aby kládol odpor.

Polícia v stredu uviedla, že chlapec sa počas výsluchu označil za obeť šikany, čo bola motivácia pre jeho čin. Podľa najnovších informácií chlapca do súčasnej školy preložili len na začiatku tohto roka. Vzhľadom na jeho vek ho nemožno trestne stíhať, takže ho odovzdali orgánom sociálnoprávnej ochrany detí.

Použitá pištoľ podľa polície patrila chlapcovmu príbuznému, ktorý tvrdí, že nevie, ako sa k nej dostal. Potvrdili to výsledky vyšetrovania polície, ktorá skutok vyšetrovala "ako samostatný trestný čin súvisiaci so strelnými zbraňami". Podľa vyšetrovania zbraň bola riadne zabezpečená a chlapec sa jej zmocnil bez dovolenia. Svoj čin teda pravdepodobne plánoval, čo potvrdzujú aj informácie získané z jeho počítača a mobilného telefónu.