Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 12. jún 2024Meniny má Zlatko
< sekcia Zahraničie

Jednotky ISAF zabili muža číslo dva al-Káidy v Afganistane

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

K zabitiu teroristu saudskoarabského pôvodu malo dôjsť v nedeľu počas leteckého bombardovania na východe Afganistanu.

Kábul/Brusel 29. mája (TASR) - Medzinárodné jednotky Severoatlantickej aliancie v Afganistane (ISAF) dnes oznámili, že sa im podarilo zlikvidovať lídra číslo dva afganskej odnože teroristickej organizácie al-Káida.

K zabitiu teroristu saudskoarabského pôvodu malo dôjsť v nedeľu počas leteckého bombardovania na východe Afganistanu.

Sáchar at-Táifí, známy aj pod menom Mušták alebo Nasím, bol veliteľom zahraničných jednotiek, ktoré útočili na koaličné jednotky NATO v Afganistane i na formujúce sa afganské bezpečnostné sily.

Podľa zdrojov ISAF-u bol tento muž považovaný za lídra číslo dva organizácie al-Káida operujúcej v Afganistane.

"Sáchar at-Táifí pravidelne cestoval medzi Afganistanom a Pakistanom, pričom do Afganistanu zabezpečoval prísun zbraní, vybavenia a tiež nových bojovníkov," uvádza sa v komuniké ISAF-u, ktoré cituje tlačová agentúra Belga.

V správe NATO sa uvádza, že k presne zameranému leteckému útoku v provincii Kunar na východe krajiny pri hraniciach s Pakistanom došlo po tom, ako sa jednotkám ISAF podarilo vierohodne identifikovať polohu Táifího v sprievode ďalšieho bojovníka z al-Káidy a po tom, ako sa ubezpečili, že v blízkom okolí nie sú nijaké civilné osoby.

Tento letecký zásah nespôsobil podľa komuniké vedľajšie materiálne škody a ani neželané obete spomedzi civilného obyvateľstva.