Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Jehovovi svedkovia neuspeli so žalobou na ruský rezort spravodlivosti

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Najvyšší súd vyhovel žiadosti rezortu a zakázal činnosť Jehovových svedkov. Komunitu označil za extrémistickú organizáciu, nariadil skonfiškovanie jej majetku a zatvorenie lokálnych pobočiek.

Moskva 24. apríla (TASR) - Moskovský súd zamietol dnes žalobu Jehovových svedkov na ministerstvo spravodlivosti za jeho rozhodnutie pozastaviť činnosť tejto náboženskej komunity v krajine. Informovala o tom agentúra TASS.

Jehovovi svedkovia požiadali súd, aby rozhodnutie ministerstva označil za nezákonné a nariadil jeho zrušenie. "Súd sa rozhodol zamietnuť žalobu tejto náboženskej organizácie," uviedla sudkyňa Nelli Rubcovová.

Ministerstvo spravodlivosti v marci pozastavilo činnosť Jehovových svedkov a požiadalo najvyšší súd, aby zastavil ich aktivity. Najvyšší súd 20. apríla vyhovel žiadosti rezortu a zakázal činnosť Jehovových svedkov, pričom označil túto náboženskú komunitu za extrémistickú organizáciu, nariadil skonfiškovanie jej majetku a zatvorenie jej 395 lokálnych pobočiek.

Jehovových svedkov už v januári vyhlásil za extrémistickú organizáciu moskovský mestský súd. Rusko predtým zatvorilo osem lokálnych pobočiek tejto skupiny na základe tvrdenia o šírení extrémizmu.

Denominácia na svojej webovej stránke vyhlásila, že sa proti verdiktu najvyššieho súdu odvolá, a obvinenia označila za vykonštruované.

Jehovovi svedkovia majú v Ruskej federácii podľa vlastného vyjadrenia 170.000 stúpencov. Skupina sa počas uplynulého roka dostala pod narastajúci tlak vrátane zákazu distribúcie literatúry, ktorým dochádzalo k porušovaniu ruských protiextrémistických zákonov, tvrdia príslušné úrady. Ministerstvo spravodlivosti vyhlásilo, že Jehovovi svedkovia "predstavujú hrozbu pre práva občanov, verejný poriadok a bezpečnosť".

Jehovovi svedkovia sú však iba jednou z viacerých náboženských skupín, ktoré sa v uplynulých rokoch dostali pod nátlak ruských orgánov. Opatrenie známe ako Jarovej zákon (nazvaný podľa jednej z jeho tvorkýň, poslankyne Štátnej dumy Iriny Jarovej), ktoré vstúpilo do platnosti minulý rok, sprísňuje obmedzenia týkajúce sa aktivít náboženských skupín, a to najmä menších denominácií ako mormóni a niekoľkých protestantských siekt.